Avui al batxillerat científic i tecnològic i a 1r, 2n i 3r d’ESO s’ha celebrat el ja tradicional Dia de la Ciència, però enguany ha tingut un to reivindicatiu coincidint amb la Cimera Mundial del Clima a Madrid. Avui la ciència es posa en verd pel planeta.


Avui, 4 de desembre, és un dia de reivindicacions. Per una banda, reivindiquem que els països i les administracions es comprometin amb el futur del nostre planeta en la Cimera Mundial del Clima a Madrid; i per altra banda, reivindiquem el coneixement científic.

Un dia de la ciència #PelFuturDeLaJoventut

Salesians Sant Vicenç dels Horts ens hem adherit a la Don Bosco Green Alliance, un col·lectiu internacional d’institucions i organitzacions de Don Bosco que comprometen els joves a contribuir a l’acció, al pensament i a les polítiques mediambientals globals. La seva missió és crear un ambient que sigui segur i que tingui cura de tota la vida del planeta, alhora que treballa per una nova generació de ciutadans i líders compromesos amb el medi ambient.

Aquest col·lectiu, coincidint amb la Cimera pel Clima, ha llançat la campanya #PorElFuturoDeLaJuventud, per exigir compromisos polítics reals, les mesures legals i els recursos necessaris per combatre el canvi climàtic.

La casualitat, o el destí, ha fet coincidir aquesta campanya amb el nostre Dia de la Ciència, un dia que tradicionalment dediquem a l’apropament del coneixement científic als joves. No obstant, els nostres professors han vist una estreta relació entre l‘avenç científic i la recerca de solucions que contribueixin a la cura del medi ambient i a la regressió de l’escalfament global.

Així, doncs, el Dia de la Ciència, a banda d’un jornada festiva i didàctica, s’ha tenyit d’esperit reivindicatiu. Els joves volem un futur per a nosaltres i per als qui hagin de venir després, un planeta on tothom, des dels més afavorits als més desfavorits, pugui gaudir i desenvolupar-se.

Durant la jornada ens ha visitat Patricia Higueras, regidora d’educació de l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Marcel·lina Bosch, cap de l’Àrea de Serveis a les Persones, i Joel Santiago, tècnic d’educació. S’han mostrat molt interessats en cada un dels experiments de la fira i del laboratori i han pogut veure-ho tot, malgrat la pluja.

Patrícia Higueras, regidora d’educació de l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts; Marcel·lina Bosch, cap de l’Àrea de Serveis a les Persones, i
Joel Santiago, tècnic d’educació

Enguany, els alumnes de Batxillerat han tornat a oferir als alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO experiments visuals i participatius per mostrar els efectes de diferents principis físics i químics. Des d’una reacció química a un joc d’electricitat estàtica, des d’una tassa que no arribava a terra perquè estava lligada amb un fil a un pes que era “víctima” d’un moviment pendular centríped a una implosió i una explosió. Tot elaborat i explicat per ells mateixos.

Al laboratori, els nois i noies de 1r, 2n i 3r ha pogut fer l’observació de l’epidermis d’una ceba al microscopi, la dissecció d’un cor de xai i una separació d’una mescla formada per sal, sorra i llimadures de ferro.

Junts pel futur de la joventut.