La violència no comença amb una bufetada, sinó amb una actitud. L'actitud d'aquell que es creu que té el dret, que fins i tot té el deure, de deixar clar el seu domini sobre l'altre. Aquest virus només es pot combatre d'una manera: educant.

Nina Simone

Avui és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aquestes jornades internacionals són especialment útils per posar el focus mediàtic en qüestions que, d'altra manera, no se'ls prestaria l'atenció que mereixen.

La violència envers les dones, malauradament, segueix sent una trista realitat. I l'eradicació d'aquesta realitat, com la de qualsevol altra violència entre individus d'una societat, passa per assumir cadascú la nostra responsabilitat, tant personal com institucional.

Un canvi

Si realment volem acabar amb la violència de gènere, cal generar un canvi d'actitud, un canvi de creences i comportament en els infants i joves que els permeti obrir els ulls i detectar tant en els altres com en ells situacions de violència envers les dones.

Els pares hi tenen molt a fer. Especialment les mares. Però de vegades el problema està precisament a casa i els fills incorporen allí les actituds, creences i comportaments esmentades i les reprodueixen. 

Les escoles i els instituts poden aportar moltíssim en aquesta lluita. Poden ajudar analitzar les situacions, a destapar el tap de certs temes de conversa que no se solen destapar. Poden acompanyar processos i, sobretot, oferir un model d'adult que visqui en primera persona el canvi esmentat. Els professors i professores, els educadors, el personal d'administració i serveis, tota la comunitat educativa, té la responsabilitat de ser, ara i aquí, aquest canvi.

A Salesians Sant Vicenç dels Horts, igual que es en altres centres, hem tingut present des de fa ja molts anys l'educació en la igualtat de gènere, la lluita contra els estereotips sexistes i contra la violència en les relacions afectives. Creiem fermament que no podem eludir aquesta responsabilitat. Per això al llarg del curs, i també avui, en motiu d'aquesta diada internacional, realizem tutories, activitats i xerrades com aquestes:

Enguany ens sumem a la crida feta des del Departament d'Ensenyament de dir en veu alta el que fem a l'escola amb l'objectiu d'educar en el respecte, la igualtat i la pau, en la la línia oposada a la violència envers les dones. Podeu seguir tot el que les escoles i el Departament publiqui a les xarxes socials mitjançant el hastag #obrimelsulls25N.

La llibertat per a mi és no tenir por" deia Nina Simone en una entrevista (clica per veure el VIDEO) l'any1968. I continuava "Si hagués pogut viure així la meitat de la meva vida… sense por. […] Com una nova forma de veure-hi". Avui, volem això, contribuir a ajudar a veure-hi d'una manera nova. 

Així ho expressen en aquest Mannequin Challenge els alumnes de 4tB