Alguns porten a l'escola sis o més anys, altres potser menys, però tots han conviscut dia rere dia entre les parets de les aules i passadissos de Salesians Sant Vicenç dels Horts. Ara toca dir "arreveure".

La vida és així, plena principis i de finals, que alhora són principis d'una altra cosa, i així un va creixent i madurant. Aquestes setmanes seran ocasió de madurar, doncs, per a tots aquells alumnes que tanquen, no només un curs, sinó una etapa. 

Dimecres passat va ser el torn dels de 2n de batxillerat. A les 19h de vespre va començar l'acte de comiat d'aquesta fantàstica promoció d'alumnes que l'any que ve seguiran camins diferents. 

L'acte va ser conduït per la directora Eva Aguiló i apadrinat per Andreu Moreno i Vendrell, veí de Santpedor i director de l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). Va comptar també amb les intervencions dels pares, dels professors i, com no, dels alumnes, que es van encarregar de donar el toc d'humor a la vetllada. Aquests són els textos que es van llegir:

Discursos llegits en l'acte de comiat dels alumnes de 2n de batxillerat 

[tabby title=»Discurs Eva Aguiló»]

DISCURS EVA AGUILÓ – DIRECTORA:

Avui recordem tots els anys que heu estat en aquesta casa salesiana. Tots vau començar el batxillerat sabent que seria dur, que hauríeu d’estudiar moltes hores, i segurament així ho heu estat fent.

Durant aquests dos cursos haureu viscut moments complicats, difícils, però també d’altres bons moments plens d’esperances i d’il·lusions. Heu estat una promoció afectuosa, simpàtica i col·laboradora. Podem dir que tots plegats hem viscut una etapa entranyable.

Nosaltres només us hem acompanyat un trosset del camí del qual, amb el temps, recordareu amb enyorança i amb tendresa (anècdotes amb companys i professors, el treball de recerca, els trimestrals, les tutories, i tantes d’altres activitats que us han ajudat a créixer com a persones).

A poc a poc heu anat creat un itinerari (uns cap a la universitat, altres cap a CFGS). Tots però heu començat a construir el vostre futur i la vostra sort, ja que com va dir el poeta alemany Julius Grosse : “La nostra sort no es troba fora de nosaltres, sinó en nosaltres mateixos i en la nostra voluntat”. 

És per això que ara que acabeu el curs, cal que seguiu lluitant i treballant pel vostre èxit personal.

Nosaltres seguirem aquí, (com diu una cançó infantil, “els professors som els eterns repetidors”) esperant notícies vostres i a l’hora informant-vos de tot el que passa a l’escola. Ja sabeu que estem engegant actuacions amb els antics alumnes i és per això que ja us convido a la Festa de Don Bosco del curs vinent, entre d’altres actuacions que us anirem presentant.

Només em resta acomiadar-me de vosaltres. Fer-vos saber que formeu part de la família salesiana i que com a tal us animo a treballar per a una societat millor tal i com Don Bosco ens proposaria.

Que tingueu sort i fins sempre!

[tabby title=»Discurs Andreu Moreno»]

DISCURS ANDREU MORENO – PADRÍ DE LA PROMOCIÓ:

Ara em vull centrar en cadascun de vosaltres, graduats i graduades. El camí ha estat llarg, ha calgut molt d'esforç i el resultat ha estat un èxit. Però no esteu encara al destí. Us encoratjo a que continueu estudiant.

Per què continuar estudiant?

Tots els estudis mostren que tenir uns estudis de formació professional o universitaris determinen tenir una millor inserció laboral. Es veritat que no sempre el nostre entorn sap valorar els estudis fets, i que tenim persones que estan fent feines per les que estan sobre-formades, però també és cert, que per exemple, la gent més formada ha resistit millor la present crisi. En general tenir més formació no només és sinònim de tenir un sou superior, sobretot és sinònim de tenir una feina que us permeti desenvolupar-vos millor com a professionals i com a persones.

El camí que trieu a partir d'ara acabarà conformant quina serà la vostra professió. I aquesta tria condicionarà molt el vostre futur. Cada persona té la seva vida personal i 1 la seva vida professional. Aquestes dues dimensions que a priori podeu pensar que poden conviure de forma aïllada, en realitat estan molt interconnectades. És per això, que en el vostre projecte vital, projecte com a persona, la vostra professió hi tindrà un paper destacat.

Molts ja heu descobert el rumb, no puc dir-vos res més en endavant, no llenceu la tovallola i que el vostre somni tard o d'hora arribarà, només cal que estigueu disposats a posar-hi de la vostra part tot el que calgui. Sé també que alguns encara no ho teniu clar. Seguiu buscant, informeu-vos, demaneu, intenteu imaginar-vos si us hi veieu o no, no a tots ens arriba la inspiració al mateix temps, al final arribarà, però no perdeu les ganes de buscar.

Un cop triada la professió, us caldrà buscar un centre. Us recomano que tingueu present les opcions que us oferim els Salesians. En la formació professional, teniu una amplia oferta de graus superiors a Salesians Sant Vicenç del Horts i a altres escoles salesianes. Si l'opció és la universitat, els salesians també tenim oferta en les enginyeries industrials, escola que jo represento. Si voleu fer una enginyeria a l'EUSS us podem acompanyar a assolir aquesta fita. No deixeu de consultar, contacteu amb mi, mireu el nostres programa de beques en les que els alumnes de centres salesians hi teniu prioritat.

Què demanen les empreses?

Nosaltres a l'EUSS tenim un consell assessor d'empreses i recentment vam realitzar tot un procés de consulta per veure si el que la formació que estàvem oferim s'ajustava a les necessitats de l'empresa.

Les empreses ens van dir que els coneixements d'enginyeria que oferíem eren bons i estaven en al línia del que buscaven. Però que això no era el més important, que el més important era la capacitat de treballar en equip, de resoldre problemes, d'innovació, de comunicar les idees, adaptar-se a entorns canviants i nous, el sentit ètic, el compromís, …. En definitiva, tot un conjunt d'habilitats que són més pròpies de la dimensió persona que no pas de la disciplina que estem ensenyant. El que vull dir-vos amb això, és que heu de ser conscients que l'esforç que ha fet Salesians Sant Vicenç del Horts en que creixeu com a persones, us serà determinant en el vostre futur professional, i que és una dimensió que mai s'acaba, i que no la deixeu de banda en els estudis que feu a partir d'ara, bé siguin de formació professional, bé siguin universitaris.

Consell final i comiat

Finalment vull acabar les meves paraules donat-vos un segon consell, i ho faré utilitzant el referent de les Virtuts Cardinals. Mireu les Virtuts Cardinals són aquelles virtuts, entesa com qualitat moral positiva, considerades més importants per a la tradició del cristianisme, i que estarien encarregades de guiar la bona conducta. Tradicionalment n'hi ha quatre: Prudència, Justícia, Temprança, i Fortitud.

Prudència. La prudència us ajudarà a prendre les decisions importants havent abans analitzant les circumstàncies, i us ajudarà a cometre menys errors. És cert que els humans ens equivoquem, però també és cert que està a la nostra mà que dels errors siguin una autèntica escola de viure.

Justícia. Malauradament vivim un molt on sovint l'egoisme és protagonisme. La virtut de la justícia us ha de permetre trobar l'equilibri entre els vostres interessos i els dels altres. Valors com la solidaritat que heu treballat en aquesta escola us acompanyaran en el vostre camí. No ho oblideu, la feina que tenim al davant és immensa, al món hi ha molta desigualtat i injustícia, i cal el granet de sorra que puguem posar cadascú de nosaltres.

Temprança. Són moltes les oportunitats que se us presentaran al davant, i en molts casos us posaran al davant opcions que seran molt beneficioses a curt termini, però també perjudicials a llarg termini. És difícil predicar la practica d'abstenció i moderació en un món on impera la satisfacció sense límits. La temprança pot ser una bona companya de viatge.

Fortitud. No llenceu la tovallola, sigueu perseverants, les causes justes valen la pena i el sacrifici que hi hem de posar acabarà tenint sempre la seva recompensa.

En definitiva, que Prudència, Justícia, Temprança, i Fortitud, les quatre virtuts cardinals, que de ben segur si les apliqueu us ajudaran a tenir una vida plena, una vida feliç en la que estareu bé amb vosaltres mateixos, amb els que us envolten i amb tota la societat.

Felicitats, gràcies, no deixeu d'estudiar, i molta sort!

[tabby title=»Discurs dels pares»]

DISCURS DELS PARES DELS ALUMNES:

En nom dels pares i mares dels alumnes de segon de batxillerat volem agrair a l’equip directiu de l’escola que ens hagueu convidat a participar en aquest acte.

Bé, quan ens vàreu comunicar que havíem estat escollides per parlar davant vostre… no sabíem què fer, si acceptar o sortir corrents… i desprès de pensar una mica… creiem que és una bona oportunitat per expressar-vos el que sentim.

 Avui és un dia molt emotiu per a tots: per a l’equip docent, per a nosaltres, els pares i mares, però sobretot pels nostres fills i filles.

Sembla que va ser ahir quan vàreu començar els estudis de Secundària al centre! Tots els pares teníem una mica de por perquè us vèiem tan petits per començar d’institut! I mireu-los ara, ens passen un pam, almenys a mi! 

Molts de vosaltres heu fet un camí plegats. Us coneixeu des  que teníeu tres anys i anàveu a l’ Escola de Primària i d’altres, i no menys importants, us heu incorporat al centre el curs passat provinent de l’institut Salesià i de d’institut Joan Bardina de Sant Boi de  Llobregat.

Jo personalment vaig ser antiga alumna dels Salesians, així com a molts pares que veig aquí. Va ser una època daurada per mi, tinc molt bons records i vaig tenir molts bons amics, un d’ells, ha estat professor vostre, el Cisco i també vaig tenir professors que han estat també professors vostres. Es fa estrany, ja que han passat quasi 30 anys.

Per tant,  estic molt agraïda a aquest col·legi i a les persones que el formen i va ser aquesta la raó per la qual els meus fills han estudiat aquí i de ben segur que aquesta és una de les raons per la qual moltes famílies han escollit aquest centre.

Han estat dos anys de Batxillerat molt durs per a tots; de treball intens, d’exàmens a tot hora, de preparació i presentació dels vostres treballs de recerca, de desenganys i també de moltes satisfaccions. Gràcies a tot això sou una generació molt preparada i entre altres competències teniu un bon nivell d’anglès, domineu les noves tecnologies, heu après a parlar en públic amb força facilitat … Nosaltres hem intentat en tot moment estar al vostre costat, encoratjant-vos… i per això estem molt orgullosos de vosaltres i del que heu aconseguit.

Acabar el batxillerat suposa consolidar un cicle fonamental en les vostres vides, alhora, dóna pas a una nova etapa que encara es més transcendental per al vostre futur, des de avui tots vosaltres, sigueu futurs universitaris o estudiants de cicles formatius, haureu de fer valdre i potenciar al màxim les vostres virtuts, que segur que són moltes més de les quals vosaltres mateixos heu descobert fins ara. Nosaltres com a pares sempre estarem al vostre costat, no ens cansem de dir-vos  que no us conformeu amb anar fent, com més estudieu més oportunitats tindreu,  els llocs de treball que ara hi ha son gairebé invisibles i per tenir èxit heu d’ escollir estudiar allò que més us agradi , sí! sentiu passió pel que esteu fent!, no sentiu por per res!, no us poseu límits!, no hi ha res més perillós que no arriscar-se per por al fracàs. Sempre s’ha d’intentar treure alguna lliçó dels errors que es fan i aprendre d’ells. Recordeu sempre que teniu el nostre amor incondicional per ajudar-vos.

N’hi ha que lluiten un dia, i són bons, n’hi ha que lluiten un any, i són millors i nosaltres us diem: lluiteu tota la vida i sereu  imparables, segur que així acabareu tenint la sort que us mereixeu.

Gràcies per escoltar-nos i moltes felicitats.

[tabbyending]

 

Ara toca dir "arreveure" i això ens omple d'una gran pena barrejada amb una encara més gran alegria.