Actualitat

Dos refugiats sirians, alumnes de Salesians Sant Vicenç dels Horts

 L'Amer i l'Ahmed són de Deir Ez-zor, a l'est de Síria. Ells dos són cosins. L'estiu de 2015, davant dels atacs aeris d'Al-Assad i Rusia sobre la seva ciutat contra objectius militars d'Estat Islàmic i posicions rebels, les seves famílies van arreplegar el que van poder i van fugir dels bombardejos seguint el camí cap a Turquia.

Aquests dies, l'Amer i l'Ahmed, s'han ofert per explicar als seus companys de Salesians Sant Vicenç què passa a Síria, per què van decidir marxar-ne i com van aconseguir arribar fins a Esparraguera, on ara viuen.

Podeu escoltar aquí l'entrevista que Radio SVH 90.2 els van fer el dia 21 de desembre, en el marc de l'acte de cloenda de la Campanya de Nadal 2016 #NoEsteuSols, a partir del minut 3,30

L'Ahmed ja parla un català entenedor i davant d'un auditori ple, micròfon en mà, exposava al seus companys de quasi totes les etapes de l'escola l'horror de recòrrer els 4000Km que separen Sant Vicenç dels Horts de Deir Ez-zor (Síria). 

Ens expliquen que fa cinc anys Síria era un país normal. I com altres països mediterranis que es revoltaven contra els seus governs dictatorials, el 2011 hi va haver sectors socials contraris al president Bashar al-Àssad que van sortir a minisfestar-se contra el que consideren una dictadura. "El dictador [diuen l’Amer i l’Ahmed] responia a les manifestacions amb trets, morts i detencions. Cada vegada més soldats d'al-Àssad desertaven per passar-se al bàndol opositor". El conflicte, com sabem, es va armar ràpidament i va esclatar la guerra civil.

amer-i-ahmed 

A tot això, Estat Islàmic, que s'introdueix per l'est, per la frontera amb Irak, aprofita el conflicte per controlar territoralment les principals ciutats, el petroli i el gas. Molts grups rebels s'uneixen a Estat Islàmic, mentre altres no ho faran.

Per la seva banda, el poble Kurd, una ètnia repartida entre Turquia, Irak, Iran i Síria, que viu en la zona muntanyosa coneguda amb el nom de Kurdistan, també es va afegir a la guerra. En principi el seu objectiu és combatre contra Estat Islàmic, per mantenir-los a ratlla.

I per si fos poc, a la guerra s'hi suma França, Turquia, Russia i Estats Units. Cada país pels seus motius particulars. 

Una situació de guerra de guerres, com la que es viu a Síria, té sobretot tres conseqüències, explica l'Ahmed:

 • Ciutats destruides
 • Morts
 • Desplaçats (interns i externs)

Per què marxem?

La diapositiva de Power Point amb què s'ajuda l'Amer per explicar-se ho diu ben clar:

 • No escoles
 • No llum
 • No benzina
 • No conreu
 • No feina
 • No escoles
 • No aigua
 • No futur

ameri-i-ahmed-2-custom

Comença l'Exili: "Vam marxar cap a Turquia estiu 2015. Vaig vendre dos cotxes per passar la frontera amb Turquia. Vam seguir a peu. Cada jove agafava un nen per portar-lo a coll, ho feiem com un joc, per ells. A la Turquia per entrar pagues a mafia i en cada nova frontera que ens trobaríem passaria el mateix. Una nit vam dormir 22 persones en una habitació per a 4, entre Sanliurfa i Esmirna.

* Des d'Istambul vam poder agafar un avió i venir a Barcelona, ja que vam arreglar papers per reunir-nos amb el nostre oncle que viu a Terrassa. Però molts altres van seguir laruta creuant el mar per arribar a Grècia. Va ser infernal i va morir molta gent. en un hotel grec. A Macedònia més màfia, i a la frontera morts per la policia."

amer-i-ahmed-3-custom

Un cop a Barcelona. L'Amer i l'Ahmed han estat acollits, primer a casa del seu oncle que feia molts anys que vivia a Terrassa, i despés a casa d'una família d'Esparreguera. "Ara anem a l'escola i tenim amics. I el que desitgem és un món sense guerra".

El silenci palpable entre les butaques plenes d'alumnes que escolten l'Amer i l'Ahmed explicant el seu estiu de 2015 ho diu tot. 


Des de l'escola compartim aquest desig i volem contribuir de diverses maneres, encara que sigui amb un petit granet de sorra, a fer del nostre un món una mica més just. Ho volem fer a través les les 3 iniciatives que enguany articulen la Campanya de Nadal #NoEsteuSols.

Gràcies Amer i Ahmed pel vostre testimoni! 

amer-i-ahmed

 

* FE D'ERRATA: en una versió anterior d'aquesta publicació vam dir que l'Amhmed i l'Amer van fer la ruta per Grècia, Macedònia, etc. ja que així es va entendre de la seva exposició. El passat 21 de desembre l'Ahmed ens va avisar del'error i l'hem rectificat. Disculpeu el malentès.