Actualitat

Fem de Sant Vicenç dels Horts una Smart City amb la UPC

Gràcies a la col·laboració amb Marcos Quílez de la UPC, Salesians Sant Vicenç dels Horts completa el 4t "Sant Vicenç dels Horts: Smart LEGO-City" en el marc de la matèria de Tecnologia de 4t d'ESO. Aquest any s'ha presentat un projecte de remodelació de La Vailet.

Des de ja fa 4 anys va començar el projecte "Sant Vicenç dels Horts: Smart LEGO-City", una iniciativa conjunta entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i els instituts de Sant Vicenç dels Horts.

CURS 2012-2013

Des del curs 2012-2013, gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, la UPC i Salesians Sant Vicenç dels Horts, conjuntament amb els altres dos instituts del poble, es va iniciar una innovadora proposta de desenvolupament amb tecnologia Lego Minstroms i Arduino. Aquestes tecnologies permeten treballar de forma molt versàtil i atractiva la robòtica i la programació.

El projecte es va concretar amb una maqueta que reproduïa els barris de la Vinyala i la Guàrdia. El resultat va assolir amb escreix els objectius.

A més, va ser presentat al campus de Castelldefels de la UPC en una trobada presidida per Oriol Junqueras. En aquella trobada es va estrènyer llaços entre totes tres entitats.

I és que Sant Vicenç dels Horts és Smart City des de l’any 2007 quan des de l'Ajuntament es va emprendre projecte Sanvi-Sens, una col·laboració amb Secretaria Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació i2CAT, la UPC i Salesians Sant Vicenç dels Horts. El projecte es va presentar al Congrés Mundial de Telefonia Mòbil del 2011.

CURS 2013-2014

A principis del curs 2013-2014 es va decidir un projecte a 4 anys vista. El primer any la idea era continuar amb el nostre model de treball, que estava previst traslladar als altres instituts. Enguany s’introduïa com a novetats l’estalvi energètic i la programació. Però la realitat va ser una altra perquè els tràmits burocràtics són lents i l’evolució del projecte va anar més a poc a poc del previst.

Finalment, doncs, Salesians va continuat el projecte en solitari assessorat per Marcos Quílez (UPC). Gràcies a Quílez i l’equip de l’UPC, es va poder dur a terme el projecte de remodelació de la plaça Narcís Lunes. 

CURS 2014-2015 

Si una cosa tenen aquesta mena de projectes és que depenen de la implicació de les persones que el tiren endavant. Des del primer moment, Miquel Torres, professor de tecnologia de la casa, ha estat encapçalant la iniciativa i gràcies a Marcos Quílez i el seu equip i a la gran i desinteressada implicació dels alumnes de les diferents promocions, cada any s'ha pogut avançar una mica més. Ara bé, és cert que del curs 2014-2015 no se'n va arribar a completar la totalitat del projecte perquè el Miquel va estar de baixa, tot i així, es va començar. Va consistir en fer de l'escola Salesians, una escola intel·ligent.smart cities III

maqueta escola smart city III

Escola smart city III

 

AQUEST CURS 2015-2016

Aquest curs, però, s'ha reemprès el projecte amb forces renovades i s'ha completat una mastodòntica maqueta que vol reproduir el centre comercial de La Vailet aplicant-li força remodelacions. NOVETAT: s'ha utilitzat un programa escrit en Python per recollir les dades dels sensors de la maqueta i pujar-les al núvol. D'aquesta manera podem monitoritzar l'estat de la maqueta minut a minut via web. En vídeo ho explica tot! CLICA!

AQUESTA MAQUETA ESTÀ EXPOSADA FINS AL SETEMBRE AL HALL DE L'ESCOLA, VINE A VEURE-LA I MANIPULAR-LA!

I any rere any, amb la col·laboració de tots es va avançant en l'aprenentatge de robòtica i automatització per projectes Smart City ambientats en el context de Sant Vicenç dels Horts mitjançant les tecnologies Lego Mindstroms i Arduino. A veure quina idea voldran dur a terme els alumnes de 4t d'ESO el curs que ve? 

Sant Vicenç dels Horts: Smart LEGO-City