Actualitat

8 de març, dia de la dona

Potser a algú li sembli que ens fem pesats amb tot això de la igualtat de drets i oportunitats de la dona, però és un fet: segueix havent-hi desigualtat en molts àmbits i en les relacions de parella segueixen sent la part més vulnerada. #amblanostramirada8m

Ahir dijous 7 de març, a tots els cursos de l’ESO es van dur a terme una activitat especial de dues hores dedicada a posar en valor i a prendre consciència de la injustícia mediàtica, històrica, social i econòmica que ha patit i encara pateix la dona.

Amb aquest objectiu, a 1r cicle es van projectar 32 noms de dones que són o han estat rellevants en diferents àmbits: científiques, artistes, esportistes, polítiques… Dels 32 noms, els alumnes només en coneixien amb certesa prop d’una dotzena. Després, per grups van repartir-se els noms, van investigar-los i van sortir al passadís, on hi havia fotografies o imatges d’aquestes 32 dones, per identificar-les amb post-it’s.

L’activitat va concloure amb un passi de diapositives en que es mostraven cada una de les dones i el grup d’alumnes que n’havien fet la recerca sortien davant dels seus companys per explicar-los qui eren i per quin motiu havien estat o són rellevants. Finalment, per posar-los a prova, van demostrar tot el que havien après en un kahoot.

Nina Simone (cantant i pianista): “ser lliure per a mi és no tenir por”

A 2n cicle, d’una manera similar, es va projectar la imatge sense dir-ne el nom de diferents dones per a les quals, també per grups, havien d’inventar-se una història. Ha estat molt interessant veure quina és la càrrega personal que han donat a les fotografies (no pas la vida professional). Elles eren: Nina Gualinga, Mona Haydar, Michelle LaVaughn Robinson Obama, Ahed Tamimi, Montserrat Canals, Asha Miró i Malala Yousafzai.

Aquesta activitat ha permès als de 3r i 4t d’ESO de conèixer dones que són importants referents i que malauradament són invisibilitzades en una història que està escrita per homes en a seva majoria.

Cada curs ha expressat el seu compromís per una societat més justa amb la dona participant en la creació d’un mural en el qual, si volien, podien pinta-hi la seva mà oberta del color de la dona: el lila.

En un principi aquestes activitats estaven previstes per avui, dia 8 de març, dia de la dona, però a l’haver-s’hi convocat una vaga vam preferir traslladar-les al dia anterior.

Tant de bo un dia no calgui que aquesta diada sigui reivindicativa i esdevingui només un dia celebratiu.