Actualitat

La ciència en viu – Dia de la Ciència a Secundària

En el marc de la setmana de la ciència promoguda pel Departament d'Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, celebrem el dia de la ciència a Salesians Sant Vicenç dels Horts!

Per quart any consecutiu, els alumnes d'ESO i batxillerat de l'escola han tingut l'oportunitat de viure un matí intens d'experiències científiques en viu i en directe en el Día de la Ciència.

La jornada, promoguda pel departament científic de la casa, ha tingut com a principals protagonistes els alumnes més grans, els de batxillerat, que han ofert la ja tradicional fira d'experiments i, per altra banda, els alumnes de l'ESO que n'han estat els destinataris.

Simultàniament a la fira, els professors de ciències han conduït diferents experiments als laboratoris de l'escola: un per a 1r d'ESO que ha consistit en la tinció i observació al microsopi d'una pell de ceba; un altre de diferent per a 2n d'ESO en què han hagut de separar els 3 elements d'una mescla i, finalment un altre a 3r d'ESO, que ha consistit en la dissecció d'un cor de xai.

Com a novetat, aquest any, la fira ha estat oberta a les famílies que poguessin passar-la a veure.

"El Dia de la Ciència és una bona forma de fer ciència en viu. Molts dels nostres alumnes han vist ciència però per la tele, a les fotos dels llibres o en vídeos de youtube, mai en directe. En canvi, avui han pogut veure i tocar, o sigui, fer experiències científiques amb les seves pròpies mans i amb els seus propis ulls, i això per a molts d'ells és molt atractiu." comenta la professora Marta Prats, biòloga i professora de ciències a l'ESO.

Joan Oliva, que també és biòleg i professor de ciències a l'ESO destaca "el fet que siguin els mateixos alumnes qui expliquin els experiments fa desaparèixer la distància que inconscientment estableixen amb el món científic i amb els continguts teòrics que hi ha darrera dels experiments". 

Els alumnes s'han mostrat molt participatius i, bona part dels qui han estat mostrant les 18 experiències de la fira, comentaven que, en el seu cas, han pogut gaudir d'aquesta jornada des de tots dos costats de les taules: com a espectadors quan eren més petits, i ara com a conductors. Un dia diferent, amb aire festiu i lúdic. ¿Qui diu que el coneixement és avorrit?