Actualitat

8 de març – Amb la nostra mirada

El pitjor del masclisme és que ja les nenes incorporin com a normals certes opinions, comentaris i visions del món que les menystenen. Avui, dia internacional de la dona treballadora, volem mirar-ho tot amb la seva mirada, #amblanostramirada8m

Aquest vídeo és un exemple clar del que volem dir. Una mentalitat és això: un sistema d'opinions, creences i actituds que, de forma imperceptible, es cola en els nostres cervells i no ens permet adonar-nos de la injustícia que cometem. Nedem en aquesta aigua i no ens adonem que està bruta, perquè sempre ha estat bruta. Per això, fins i tot hi ha qui li treu importància.

Però en realitat, no hi ha una forma de córrer pitjor (la femenina) i una forma de córrer millor (la masculina), no hi ha cicles formatius per a dones i cicles per a homes, no hi ha carreres universitàries per a homes i carreres per a dones, i sobretot no hi ha feines per a homes i feines per a dones, encara que avui segueixi havent-hi els percentatges que hi ha segons l'àmbit laboral. 

La tasca dels polítics és procurar que les desigualtats desapareguin, però la nostra tasca comença en educar la nostra mirada

Les famílies i les escoles tenim una responsabilitat en aquesta tasca. A més, per a les escoles és un principi rector del sistema educatiu recollit en el El Pla per a la igualtat de gènere en el sistema educatiu, que estableix que, mitjançant la coeducació, cal que garantim una educació sense estereotips sexistes ni discriminacions relacionades amb el gènere així com una orientació acadèmica i professional no sexista.

Primer de tot cal "predicar amb l'exemple". Sense fer massa soroll perquè no és una qüestió ideològica, a l'escola mateix, els càrrecs directius, de caps de departament i estudis, coordinació, tant a Secundària com a FP estan ocupats per una majoria de dones: 10 dones i 8 homes. Una paritat que ajuda a educar la mirada, tant dels treballadors com dels alumnes.  

I per altra banda, cal fer explícit el problema. Fer visible la brutícia de l'aigua en què nedem. I aquí entren en joc les tutories i dinàmiques que en diversos moments de l'any i en diverses etapes es realitzen. El moment fort és al maig, coincidint amb la festivitat de Maria Auxiliadora. Tot i que l'atenció a la igualtat de gènere és continuada al llarg de l'any.

Però i tu, què fas per contribuir a una societat més justa? Quina és la teva mirada? Veus la brutícia de l'aigua?

FES UN PAS; mira la realitat #amblanostramirada8m 

Dia de la dona

Alumnes de 4t d'ESO avui en l'activitat "Pillada por ti" sobre violència de gènere