L’alumnat de 1r de batxillerat estudia la física dels moviments amb exercicis pràctics.

Benvinguts i benvingudes de nou! Tornem amb les piles carregades i encetem el segon trimestre del curs amb energia. I parlant d’energia, avui, recuperem un dels projectes que va realitzar l’alumnat de 1r de batxillerat a les classes de física abans de les vacances de Nadal.

Es tracta d’un projecte de caràcter competencial que va servir als nois i noies per estudiar els moviments des del vessant físic. Durant la part més teòrica del projecte, l’alumnat va treballar de manera autònoma, ajudant-se mútuament i seguint les indicacions del professor. En una segona part del treball, els i les alumnes van poder posar en pràctica allò après a les classes mitjançant exercicis numèrics i situacions reals. A continuació veureu els moviments que van treballar:

Moviments rectilinis uniformes

Aquest tipus de moviment el van poder observar en persones caminant i objectes que es movien a una velocitat constant.

Llançaments horitzontals

Els nois i noies van determinar la velocitat inicial d’alguns llançaments horitzontals amb l’ajuda d’una pistola d’aigua i de dards.

Moviments parabòlics

Són moviments com un xut a porteria, el tir a cistella… L’alumnat va analitzar aquest tipus de moviment amb el programa Video Tracker per estudiar-lo en profunditat.

Moviments amb acceleració

És el moviment vertical dels cossos. Amb l’ajuda d’un sensor de moviment, l’alumnat va estudiar la gràfica del moviment d’una caiguda lliure per fer un càlcul experimental de la gravetat.

Moviments circulars

L’alumnat també va analitzar els moviments circulars, amb acceleració i sense, amb l’ajuda d’espremedors de cítrics i centrifugadores de verdures.