El servei comunitari és essencial per formar futurs adults activament responsables amb la societat que els envolta.

L’educació social i la formació de persones que participin activament en la millora i la transformació de la societat són dos dels principals objectius dels Salesians de Sant Vicenç dels Horts. Ja fa anys que des de l’escola col·laborem amb institucions del nostre entorn per millorar el teixit sociocultural del municipi. 

Enguany, els alumnes de 3r d’ESO participaran en el programa de servei comunitari, que s’emmarca dins del Projecte COR de l’escola i forma part del currículum de l’ESO. El Servei Comunitari serveix per desenvolupar la competència social i ciutadana de l’alumnat i millorar el seu entorn.

Com funciona el servei comunitari?

En primer lloc, expliquem el projecte als alumnes i els informem sobre el funcionament del servei. Seguidament, els presentem les diferents entitats amb les quals poden col·laborar al llarg del curs. D’aquesta manera, els alumnes poden escollir l’entitat amb la qual se senten més representats.

Amb l’objectiu de facilitar la presa de decisions i d’assegurar la bona experiència de l’alumnat, des de l’escola acompanyem els joves durant tot el projecte. A l’inici de curs, organitzem una sèrie de xerrades en les quals els participants del servei comunitari del curs anterior expliquen la seva experiència en les diferents entitats del municipi. A més, dediquem una de les  unitats del projecte COR a conèixer el voluntariat i l’acció social de les ONG.

Per conèixer més a fons les entitats amb què col·laborem, el passat dimecres 8 de novembre, els alumnes van visitar tres espais de Càritas de Sant Vicenç dels Horts. En aquestes visites les voluntàries de les entitats van compartir la seva experiència en relació amb els serveis d’acollida, el reforç escolar, les classes de llengua i l’acompanyament de gent gran i persones en risc d’exclusió.

Aquest és un projecte molt enriquidor que ajuda els nostres alumnes a desenvolupar les seves competències personals, l’empatia i el compromís social.