El Projecte Leonardo és una iniciativa que motiva els alumnes més avançats a canviar dues hores de classe a la setmana per dedicar-se en exclusiva a alguns dels seus hobbies. T’ho explica l’alumne Víctor Melgar.


 

«Tenir un gos és més beneficiós del que ens pensem»

Víctor Melgar

Alumne de 2n d'ESO C

El mètode Leonardo 

L’objectiu del projecte consisteix a motivar a l’alumne estimulant-lo en fer un treball trimestral d’un tema que li agradi per exposar-lo a la classe, normalment algun professor entès del tema pot ajudar-lo. 

L’Aslan, l’Asperger i l’autisme. 

Tots els gossos són especials, i l’Aslan no podria ser una excepció. El seu cuidador, en Víctor, és un noi autista amb la síndrome d’Asperger que s’estressa molt en situacions que a la resta els poden semblar totalment normals i poden suportar perfectament. Però ell no. Per exemple el soroll d’una discoteca, un plor d’un nen petit o fins i tot un so lleugerament agut. 

L’autisme sempre el relacionem amb carències socials, problemes d’aprenentatge, ús incorrecte del llenguatge, etc. però en realitat l’autisme engloba a molts tipus de comportaments, per això se li diu espectre autista o TEA. L’Asperger és part de l’espectre, i també té molta varietat en si. Cada cas és un món.

Normalment, els símptomes són no tolerar el soroll, no comprendre les ironies o una intel·ligència molt per sobre de la mitjana. Molts dels genis de la ciència tenien Asperger com Albert Einstein o Isaac Newton, però també celebrities com Leo Messi. 

Els gossos són una eina molt eficaç per la qualitat de vida no solament d’aquestes persones, sinó de tota la família.  

L’Aslan prové d’una protectora barcelonina. La seva educadora, l’ensinistradora canina Ingrid Ramón, és tota una experta en temes canins. De fet, ha sortit moltes vegades per televisió, escriu articles per un dels diaris més importants de Catalunya i té en Blat, l’únic gos que pot detectar el càncer de pulmó a Espanya. La seva protectora, Argus Dogs, ajuda persones amb tota mena de discapacitat (físiques o mentals) a trobar el seu amic ideal. 

La visita de l’Aslan a Salesians Sant Vicenç dels Horts 

L’Aslan va arribar aquest 15 de desembre per acompanyar-nos en una nova sessió del Projecte Leonardo. A l’exposició vam fer de tot! Vam aprendre com controlar un gos, veure històries reals d’autèntics herois peluts o com se sent algú que té una relació molt estreta amb un gos. 

En definitiva, tenir un gos o una mascota beneficiaria moltes persones.