La innovació ha arribat a Salesians Sant Vicenç dels Horts per quedar-s'hi. Aquest any, a primer d'ESO, ha començat un projecte participatiu en què els alumnes són la clau. La clau de què?

Com s'aprèn a caminar? Caminant. I caminant s'avança. 

Aquesta síntesi del que és l'aprenentatge, ens il·lustra la pedagogia de fons del nou projecte de 1r d'ESO "Som la clau". Un projecte obert i participatiu que s'anirà desenvolupant cada dilluns d'11,30h a 13,30h en el qual els alumnes seran els protagonistes. Ells decidiran què volen fer i junts valoraran com fer-ho.

L'objectiu: millorar l'escola

Una de les característiques que volem que els nostres alumnes arribin a incorporar en la seva personalitat i la seva identitat és el compromís. El compromís amb la seva pròpia felicitat i amb la dels altres. Amb aquest fi, el projecte "Som la clau" convida als alumnes a pensar què poden fer ells per millorar l'escola, a projectar i planificar aquestes millores i a dur-les a terme. 

Pensem que si els més joves de la casa experimenten que realment poden introduir canvis en el seu entorn més proper, en un futur, s'atreviran a ser motors de canvi en la nostra societat. Volem que el jove pugui fer el recorregut d'emprendre l'aventura de canviar el món, començant per la seva escola, i així vagi aprenent a comprometre's amb la seva pròpia realització personal i amb la dels altres. 

I com ho faran?

En equip. El lema d'aquest any ens ho diu ben clarament: #NoEstemSols

Els alumnes, doncs, s'agruparan per centres d'interès. "Jo vull plantar arbustos. Ah! doncs jo vull pintar un mural! Doncs jo crec que als porxos hi falten bancs per seure. I per què al pati només es pot jugar a futbol i a bàsquet?…".

Acompanyant-los, hi haurà un grup de 4 professors de l'equip d'innovació que els ajudaran a valorar les propostes que facin i els animaran a ser creatius. Així, a final de curs, esperem veure'n els resultats que, encara que acabin sent petits, seran part de la base sobre la qual continuar creixent i madurant en el compromís i la participació. 

Tot gran arbre va començar sent una petita llavor. Per això, la clau del canvi, ets tu.