Amb motiu del 25N, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, les alumnes de batxillerat Glòria Lázaro i Júlia Matas, van ser convidades per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts a llegir un manifest commemoratiu per la jornada.

Durant els darrers mesos, a través del seu Treball de Recerca “Les noves masculinitats”, les alumnes Glòria Lázaro i Júlia Matas han aprofundit molt en el tema del feminisme, però posant en relleu el paper que també hi juguen els homes. Per a l’elaboració del treball van entrevistar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i, en agraïment per la feina feta, els van proposar de participar en l’elaboració del manifest que es llegiria el 25N. És per això que van tenir l’honor de llegir-lo també com a representants de les dones de Sant Vicenç dels Horts. 

Us en compartim un fragment per tal que el pugueu llegir i reflexionar: 

“És crucial tenir en consideració la importància que té l’educació que reben els nens des de la infància. Aquesta etapa és clau perquè és quan ells assumeixen el rol que se’ls imposa des del seu entorn: la família, l’escola i la societat. Hem pogut comprovar que l’únic referent que els arriba és el d’una masculinitat hegemònica i tradicional que els oprimeix també a ells. Així doncs, és de vital importància educar per trencar amb els estereotips patriarcals que se’ls han imposat i oferir nous referents de masculinitat.

És per això que ara més que mai necessitem homes adults que siguin prou valents per fer aquest canvi, ja que estem orfes de noves masculinitats. Necessitem nous referents amb qui els infants es puguin emmirallar i per això és tan important la implicació de tots vosaltres, homes. Però l’educació és cosa de tots, per això demanem a les escoles i les famílies que reflexionin sobre quin model d’home estan transmetent als seus fills (caldrà revisar com ens dirigim a ells, el llenguatge que utilitzem, quins dibuixos veuen i fins i tot els contes que els hi expliquem). Només així, podrem obrir entre tots el ventall de les noves masculinitats.”

Des de l’escola rebutgem qualsevol tipus de conducta masclista i vetllem per la igualtat en tots els àmbits. Obrim camins per tal que, en un futur, commemorar aquest dia no sigui necessari.