Com segurament haureu sentit recentment a les notícies, el passat divendres es va produir un atac massiu a milers d'empreses d'arreu del món amb un tipus de virus maliciós anomenat Ransomware. 

COM FUNCIONA UN RANSOMWARE?

El mètode d'atac consisteix en enviar correus electrònics a milions d'usuaris, que convida a descarregar falsos documents adjunts (o enllaços) que contenen el codi maliciós.

Un cop aquest s'executa en un ordinador, queda instal·lat en fase de repòs. En un moment donat, els atacants poden activar aquest virus, el qual encripta la informació de l'ordinador, propaga el virus per tota la xarxa de l'empresa i en demana un rescat econòmic per poder recuperar la informació.

Aquesta infografia recull de forma gràfica tot el procés d'infecció fins que aquest compromet les teves dades:

 

RECOMANACIONS PER PREVENIR L'ATAC

Com us podeu imaginar, l'abast de les conseqüències és d'extrema gravetat. No obstant, el punt d'entrada d'aquest virus és de la forma més innocent possible.

1. Mantenir el windows actualitzat:

Els ordinadors amb Windows 10 no es veuen afectats.

En canvi els ordinadors amb Windows 8, 7 o XP necessiten estar al dia en les actualitzacions de Windows.

2. Extremar les precaucions a l'hora d'usar el correu electrònic:

Per tal d'evitar que aquest virus afecti a la xarxa de l'escola i a les vostres cases, es recomana que NO DESCARREGUEU MAI DOCUMENTS ADJUNTS si no coneixeu la persona que l'envia. Algunes formes d'identificar un correu maliciós:

  • Conec l'emissor però m'està escrivint en un altre idioma
  • No conec l'emissor, i el text del correu sembla generat per un traductor automàtic
  • Correus m'envia un correu certificat per email 
  • Rebo una factura d'un emissor desconegut per descarregar
  • Rebo un correu d'un banc o una empresa multinacional, però l'adreça de correu no és corporativa, i el logotip o el text escrit em fa sospitar de la seva validesa

En cas de tenir sospites sobre un correu, la primera recomanació és NO DESCARREGAR cap document adjunt ni fer clic a cap enllaç. 

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç: https://www.osi.es/es/actualidad/avisos/2017/05/importante-oleada-de-ransomware-afecta-multitud-de-equipos