Una nova tripulació formada per 11 alumnes de 4t d’ESO de Salesians Sant Vicenç dels Horts, entre d’altres de diferents instituts, participa al projecte Mart XXI a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

És possible una colònia humana a Mart?

La Marta, la Laura, la Laia, la Noa, l’Ivan, el Ferran, el Guillem, la Júlia, el Pablo el David i l’Alex han estat els alumnes de 4t d’ESO que enguany han anat a la UPC (Castelldefels) per intentar donar resposta a aquesta pregunta. A través del projecte Mart XXI, un grup de professors i estudiants universitaris, de manera conjunta amb una tripulació d’alumnes de 4t d’ESO de diferents instituts del Baix Llobregat i del Barcelonès es divideixen en grups de treball i realitzen diversos experiments per arribar a alguna conclusió.

Al llarg de 5 sessions de tot un matí al CBL-UPC els i les alumnes tr

 

eballaran colze a colze amb companys d’altres centres per grups de treball on, de manera pràctica i interdisciplinària, s’analitza la viabilitat d’una colònia humana a Mart, amb la ciència i el treball en equip com a fil conductor. I és que s’han de tenir moltes coses en compte quan intentes instal·lar-te al planeta marcià: el llançament, navegació i aterratge, els sistemes de producció i consum d’energia, el disseny de la colònia, l’obtenció de l’aigua, la producció d’aliments o, fins i tot, les comunicacions amb la terra. 

Mart XXI és un dels projectes més consolidats i valorats per l’alumnat de segon cicle de l’ESO i té per objectiu és acostar-los a la universitat, despertar l’interès per la ciència i la tecnologia, posar de relleu el paper que desenvolupa la ciència i la tecnologia a la nostra societat, reforçar la seva motivació i autoestima i contribuir a aconseguir que continuïn l’escolaritat més enllà dels nivells obligatoris. Els viatges d’exploració i descoberta són i han estat sempre motor i conseqüència dels grans avenços científics. La creació d’aquesta colònia marciana és una molt bona manera d’acostar la ciència a l’alumnat des d’una perspectiva multidisciplinar i permet despertar l’interès dels i les joves.

Enhorabona per la feina feta, tripulants!