Durant els dies 21 i 22 de novembre, els alumnes de 3r d’ESO han estat a La Granja Ability Training Center de Santa Maria de Palautordera descobrint el seu univers emocional i afrontant les seves pors. Una experiència inoblidable.

Clica per veure totes les fotos de les convivències

Un dels eixos que es treballen a 3r d’ESO a nivell tutorial és l’afrontament de les pors. Tots experimentem la por en més o menys mesura, sempre hi ha coses que temem, que no volem afrontar ni haver d’enfrontar-nos-hi. Però la vida és com és (i l’adolescència és com és) i si realment la volem viure i volem gaudir de la vida és molt sa enfrontar-se a les pròpies pors.

El curs passat, els alumnes van treballar les pors en diverses dinàmiques i van realitzar una sortida per aprofundir en el treball d’aquesta i d’altres emocions. Enguany s’ha volgut fer un pas més enllà i ens hem posat a les mans de “La Granja, Ability Training Center“, la primera granja escola amb un Mètode © registrat que entrena les competències emocionals de nens i joves, amb resultats demostrats científicament pel GROP de la Universitat de Barcelona.

clica per veure el dossier de La Granja

L’objectiu d’aquestes convivències, doncs, ha estat ajudar els nostres alumnes a desenvolupar competències emocionals mitjançant activitats vivencials on es treballessin i s’entrenessin habilitats personals i socials que els permetran adquirir un millor coneixement de seu propi univers emocional i la capacitat de gestionar-lo de manera positiva.

Per aconseguir això, els monitors i monitores els han proposat diverses activitats. La del primer dia s’anomena “Els 5 regnes“. Alguns d’aquests regnes emocionals a conquerir han estat: l’autoestima, l’autoconfiança, el lideratge, l’afrontament de les pors… i ha partit de l’observació de com cada un dels nois i noies s’apropa a un cavall. Qui hagués dit que la forma en què ens apropem a un cavall i com el conduïm diu molt de com som i de com ens relacionem!

Ha estat un dia de parlar molt, reflexionar, però també de riure, de passar-ho bé, d’abraçar-se penjats d’un pont de mico… Caminar de nit per la muntanya va ser tota una experiència i la discoteca de la nit un moment de catarsi general.

Durant el segon dia es va treballar en clau d’anclatges que servissin per quan cadascun d’ells tornés a casa seva i a l’escola. És molt important que aquelles experiències fetes que han servit per trencar barreres, vèncer pors i avançar no es quedin a la Granja de Santa Maria de Palau Tordera, sinó que se les emportin i els acompanyin tota la vida.

La valoració que els alumnes han fet de la sortida ha estat molt positiva. Samuel Aramburu, per exemple, ha comentat que “Nos están ayudando a convivir con los demás y a relacionarnos”. Per la seva banda Mónica Quero ho ha destacat que “aquí no hay prejuicios, estamos todos cómodos”. El Víctor García té molt clar que “este año las convivencias nos están sirviendo para crear una piña en mi clase, a ver si conseguimos que siga siendo así, y a ser un equipo”. Per la seva part, Aura del Valle se sorprenia del vincle que han establert amb els cavalls: “los caballos son animales muy tranquilos y transmiten alegría”. I Ferran Alegre n’ha destacat la utilitat de cara al futur: “Hem treballat la cohesió de grup, la superació personal, confiar en els altres, valors molt importants de cara al futur i que ens han servit de molt”.