Per 5è any consecutiu els alumnes de 4t realitzen la ruta literària «El cant de la mallerenga» amb Joaquim Pastor, autor de la novel·la homònima que els nois i noies de 4t han llegit aquest trimestre.


El cant de la Mallerenga - Salesians
4tB a Can Aymerich

«De què serveix saber Història?». «A mi què se me’n dona del que va passar fa 100 anys?».

No és difícil sentir dir frases com aquestes entre els adolescents. Els professors ho sabem. Però tot canvia quan aquesta Història té a veure amb els meus avis o besavis, o amb els carrers per on passo cada dia.

La ruta literària «El cant de la mallerenga» que s’ofereix des del Pla Educatiu d’Entorn de l’Ajuntament, és una oportunitat privilegiada per als alumnes que la realitzen per dos motius:

  • Perquè permet conèixer l’autor d’una novel·la que han llegit.
  • Perquè permet de conèixer la Història recent del propi país d’una manera molt més vivencial i significativa.
4tA al 1r pis de Can Costa

La novel·la, que porta per subtítol «La guerra civil amb ulls d’infant», aborda la història del Roget, un noi de nou anys que viu en un poble que fàcilment podem identificar amb Sant Vicenç dels Horts.

La Guerra Civil ha robat la infantesa d’aquest noi juntament amb el seu pare, i la seva família ha de fer front a la dura situació de la postguerra: la fam, les represàlies, la presència militar, la por… i el Roget hi desenvolupa un paper clau.

«Un dels motius que em van impulsar a escriure aquesta novel·la, va ser que el meu pare, com el pare del Roget de la novel·la, després d’uns mesos amagat per por que les milícies republicanes el matessin per ser seminarista, va ser destinat al front del Segre. Allí va ser víctima d’una de les estratègies de guerra de l’exèrcit nacional: obrir les comportes dels pantans per provocar una riuada i esvandir els escamots republicans de la llera del riu. Ell es va salvar perquè era alt, deia. El cas és que si ell no s’hagués salvat, jo no hauria nascut, ni els meus germans, ni els meus fills, ni els meus nets.»

Si el meu pare hagués mort a la guerra, jo no hauria nascut, ni els meus germans, ni els meus fills, ni els meus nets.

Joaquim Pastor

Els adolescents, de vegades els fa mandra tot el que no formi part dels seus cercles d’interès, però quan un home et mira els ulls i t’explica aquesta experiència personal, no tens més remei que mirar-lo i parar les orelles per escoltar.

4tC a la planta baixa de Can Costa

La ruta, ha portat els tres grups de 4t d’ESO, en tres dies diferents d’aquesta setmana, per un itinerari que començava als Antics Salesians, continuava per Can Aymerich, seguia per Can Costa, feia un tomb per la plaça Lluís Companys i acabava a l’Ajuntament.

Josep Escofet, historiador i responsable de l’Espai Jove La Capella, ha acompanyat a Joaquim Pastor al llarg de la ruta completant les explicacions i aportant documentació diversa que donava fe del despenjament de les campanes del campanar de la parròquia, de les ordres de destrucció d’insígnies religioses i de diferents fotografies d’aquell temps, etc.

Al final de la ruta, a l’Ajuntament, els alumnes han pogut demostrar la seva memòria i atenció posant a prova el que han après responent un Kahoot, un concurs amb guanyadors i tot.

En definitiva, una experiència que any rere any permet que els alumnes de 4t d’ESO coneguin d’una forma vivencial la seva història recent, és a dir la història del seu poble i, per extensió, la del seu país.