Al curs se li comença a veure el final. I pels de 4t d’ESO, això significa que aquesta etapa acadèmica tant intensa també s’acaba, i que molts d’ells seguiran camins diferents el curs vinent. Per això són de convivències a Puigcerdà, vivint la natura en gran! Aquí teniu les fotos que ens han fet arribar!


Clica per veure l’àlbum

Conviure és una de les assignatures suspeses que més urgeix aprovar en la nostra societat. Com que de vegades és difícil, ens hem cregut que la millor solució és “jo a lo meu, tu a lo teu”. Perquè, ja se sap, no arriscar-se és la millor manera de no fracassar, i mentrestant ens anem repetint aquell mantra que diu “cadascú que faci el que vulgui mentre no faci mal a ningú“.

A Salesians Sant Vicenç dels Horts estem convençuts que una mentalitat així ens empobreix. La convivència no pot consistir únicament en tolerar-nos els uns als altres i suportar-nos estoicament. Perquè això ens aïlla i acabem considerant que tothom ens és hostil, que els veïns, els companys, els estrangers, els qui no pensen com jo, són una amenaça.

En una societat així, en un ambient en què mirem amb desconfiança qualsevol proposta de construcció comú, en què ja no es creu que un món millor sigui possible, en què es defuig qualsevol responsabilitat envers els altres, no es pot ser feliç. Quan la nostra mirada ja no vol veure en l’altre un germà, fracassem com a societat i ens convertim en carn de canó per a les estructures de poder, ja siguin polítiques o de consum.

Com més aïllats estem més fàcil és acabar el dia a Netflix i no haver de pensar en què podem aportar al barri, al poble, a la família o a la societat. Com més aïllats estem, més vulnerables som als castells de focs artificials dels videojocs o les xarxes socials i més insatisfets estem amb la vida real.

Per això, anar de convivències és tant important. Conviure, donar espai a l’altre en la pròpia vida, reforçar llaços de pertinença, d’identitat com a grup, tot plegat és una experiència educativa de primer ordre que cal prioritzar. Les sortides en què es dorm fora de casa permeten una intensitat en la relació que reforça tot allò que és sa en una comunitat.

La sortida de 4t és una sortida principalment lúdica, per celebrar el temps que hem compartit aquests quatre anys a l’ESO, però també educativa. Mentre els nois i noies fan un scape room, juguen a quidditch i a futvolley, fan una gimcana de descoberta per Puigcerdà, es munten una discoteca a la nit, van d’excursió a Llívia, realitzen un taller d’emocions, fan un joc de nit i patinen sobre gel, mentre fan tot això estan aprenent que una vida compartida genera més i val més la pena que mil vides dividides.