El càncer és un enemic ferotge i la mort una porta que no volem mirar. Els alumnes de 4 d'ESO, dijous 29 de novenbre, van rebre la visita de 6 mares i una filla de l'Associació Polseres Candela que els han explicat com viuen la malaltia o com han viscut la mort d'un ésser estimat.

En el marc de la tutoria i de la matèria de Religió de 4t d'ESO es treballa l'eix del dolor, el patiment i la mort. A Salesians Sant Vicenç, com a escola que vol educar en la realitat i per a la realitat, no podem fer els ulls grossos davant d'aquesta qüestió que tard o d'hora tots acabem vivint de prop o en primera persona. 

Per això cada any, convidem algú que pugui fer-nos algun testimoni relacionat amb aquestes realitats idefugibles de la vida, com per exemple el de Miquel Mora de la Fundació Acompanya-Ca n'Eva i a altres voluntaris d'aquesta fundació. 

Però  enguany hem tingut l'oportunitat de comptar amb el testimoni de 6 mares i una filla de l'Associació Polseres Candela de l'Obra Social de Sant Joan de Déu que han compartit la seva experiència de viure o conviure amb la malaltia i/o amb la mort.

La Nora, exalumne de Salesians Sant Vicenç dels Horts, va començar la seva xerrada amb aquesta pregunta: "qui de vosaltres coneix algú de la família o del seu entorn que ha patit o pateix algun tipus de càncer?" L'aixecada de mans va ser quasi unànime.  

La Nora va explicar com va afrontar la lliuta contra la leucèmia que va contraure ara fa sis anys, quan feia 2n d'ESO. Va comentar què va suposar per a ella la pèrdua de cabell i com va haver de mantenir el contacte amb els estudis i les amistats. Entre els alumnes de 4t van caure algunes llàgrimes, alguns que la tenien vista de l'escola no coneixien la història i els havia impressionat molt.

La història de superació de la Nora és una història que no ha acabat i, per això, podem dir que "ha acabat bé". Però hi ha altres casos en què malauradament no és així.

Gràcies a Déu, la Silvia, una de les mares de l'Associciació, va testimoniar també un cas d'èxit. El seu fill va contraure un càncer que, després d'un tractament llarg, ha estat superat i ara el noi està estudiant una carrera universitària. Podria semblar que, com que tot ha anat bé, la por desapareix, però no. Davant la mirada atenta dels alumnes de 4t, la Silvia explica el que suposen per a ella les revisions i les proves cada 6 mesos. Aquests moments en què la por s'escola per la pell, i el cor sembla que aguanti la respiració mentre espera que els resultats aquesta vegada també hagin sortit bé.

La xerrada va continuar amb un taller pràctic d'elaboració de pulseres Candela, unes polseres fetes amb fils de colors i que l'Associació ven per recaptar fons per a la recerca contra el càncer infantil.

Els alumnes de 4t d'ESO aprenen a fabricar polseres Candela

A Salesians Sant Vicenç dels Horts, cada Nadal obrim una Botiga Solidària amb productes elaborats a la Fundació IRIS però també, des del curs passat, s'hi venen polseres Candela. Per això, s'ha proposat a aquells alumnes que vulguin d'ajudar en la producció de polseres a fi de vendre-les a la botiga solidària d'enguany. Hi ha moltes maneres de fer voluntariat, una cosa tant senzilla com aquesta és ja un gran gest. Tots els granets de sorra sumen per aixecar una muntanya.

 

Saps per què es diuen CANDELA aquestes polseres?

La història la pots llegir aquí:'Associació Polseres Candela. Segur que no et deixarà indiferent.