Què és la bellesa? Aquesta ha estat la pregunta sobre la qual han hagut de dissertar i debatre Sílvia Olivares i Laura Hernández en la 3a edició de L'Olimpíada de Filosofia de Catalunya. 

Amb la participació de 75 estudiants de batxillerat de 43 centres de Catalunya es va celebrar dissabte 27 de febrer la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). 

Durant la Olimpíada, Laura Hernández i Sílvia Olivares van haver d'elaborar una dissertació en torn d’una qüestió filosòfica clàssica en la tradició filosòfica i alhora vigent en la reflexió actual: "Què és la bellesa?". I lligades a aquesta qüestió, s'han hagut de preguntar: 

  • La bellesa, està en la mirada o en l’objecte observat?
  • Hi ha criteris universals per a determinar què és bell?
  • El que és útil, pot ser bell?
  • La captació de la bellesa, és immediata?
  • Hi ha relació entre veritat i bellesa?
  • La bellesa és bona?
  • L’experiència de la bellesa passa necessàriament per l’obra d’art?
  • La bellesa, és natural o artificial?
  • Pot l’art escapar al criteri de la bellesa i la lletjor?
  • Es pot educar el gust per la bellesa?

III O de FILO16 2

Després de fer la dissertació, la Sílvia i la Laura van participar d’un diàleg amb altres alumnes de altres centres i finalment participar en un debat amb els ponents Perejaume, poeta i artista; Vicenç Villatoro, escriptor i polític; i Pau Alsina, professor d’estètica de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).

Tant la Sílvia com la Laura van coincidir en valorar l'experiència com a molt interesant. A més a més de gaudir de les explicacions dels tres ponents al debat, també es van sentir còmodes i es van divertir a les taules rodones que es van crear amb altres alumnes de altres centres. Enhorabona!

III O de FILO16 4 III O de FILO16 3