La Vanessa Sellart, l’Àlex Castillo, el Víctor Calero, l’Andrea Márquez, el Nil Moreno, la Lucía de la Cruz, la Maria Rodríguez, el Marc Rodríguez, La Lucía Pou i el Martí Andreu han estat els alumnes de 4t d’ESO que enguany han anat a la UPC (Castelldefels) per saber si és possible una colònia humana a Mart.

Els 11 tripulants de MART XXI davant la facultat d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels (UPC)

Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart?” és un programa adreçat a noies i nois de segon cicle d’ ESO amb l’objectiu d’acostar-los a la universitat, despertar l’interès per la ciència i la tecnologia, reforçar la seva motivació i autoestima i contribuir a aconseguir que continuïn l’escolaritat més enllà dels nivells obligatoris.

Es tracta d’un programa en col·laboració amb el Campus del Baix Llobregat, de la Universitat Politècnica de Catalunya (CBLUPC), situat a Castelldefels i que acull la seu de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i  l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

En aquesta edició han participat 108 alumnes de Castelldefels, Viladecans i Sant Vicenç dels Horts. Tots ells s’han distribuït en 9 grups de recerca format per estudiants de cada municipi per resoldre, des d’un determinat àmbit, si seria possible i com, una colònia humana a Mart.

Andrea Márquez (a la dreta) exposant els resultats de la seva recerca en la cloenda del projecte

GRUPS DE TREBALL DELS PROJECTES:

  • Grup 1: Llançament, navegació i aterratge al planeta Mart
  • Grup 2: Grup de Comunicacions dins la colònia i amb la base a la terra
  • Grup 3: Sistemes de producció i consum d’energia
  • Grup 4: Monitoratge i control de la colònia
  • Grup 5: Producció dels aliments i matèries primeres d’origen animal i vegetal per la subsistència de la colònia
  • Grup 6 : Condicions climàtiques, suport vital i reciclatge de residus
  • Grup 7: Obtenció, distribució i consum d’aigua
  • Grup 8: Robòtica
  • Grup 9: Disseny i construcció i disseny de la colònia

En la cloenda d’aquest dimarts, 28 de gener, els alumnes han explicat a un auditori ple d’assistents quines han estat les conclusions a què ha arribat cada grup de treball. Seguidament han parlat Patricia Higueras, regidora d’Educació de Sant Vicenç dels Horts, així com Jordi Maresma i Gisela Navarro, regidors també d’educació a l’Ajuntament de Castelldefels l’un, i del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Viladecans l’altra. Gisela Navarro ha comentat que “Després de 12 edicions investigant sobre la viabilitat d’una colònia humana a Mart, demanarem que n’estableixin una per als joves del Baix Llobregat!”.

Patricia Higueras (SVH), Jordi Maresma (Castelldefels) i Gisela Navarro (Viladecans) en la cloenda del programa Mart XXI

Per la seva banda, José Yúfera, delegat del Rector al Campus del Baix Llobregat UPC, Jordi Gutiérrez, astrofísic professor i investigador de la UPC i Jordi Plana, gerent de Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona, han fer les seves respectives valoracions sobre el projecte MART XXI. Tots tres coincideixen en la necessitat de seguir-lo duent a terme a fi de promoure vocacions científiques i tecnològiques entre els adolescents.

Jordi Gutiérrez, astrofísic professor i investigador de la UPC, José Yúfera, delegat del Rector al Campus del Baix Llobregat UPC, i Jordi Plana, gerent de Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona.

Un any més, doncs, corroborem que aquest és un un projecte útil, engrescador i que apropa la ciència i la tecnologia als alumnes de 4t d’ESO en un moment en què han de prendre una gran decisió.

ENHORABONA TRIPULANTS!

Tots els participants a MART XXI amb les autoritats de les administracions i de les facultats i les famílies.