Actualitat

11 alumnes de 4t d’ESO han estat els tripulants d’una nova edició del MART XXI

La Vanessa Sellart, l’Àlex Castillo, el Víctor Calero, l’Andrea Márquez, el Nil Moreno, la Lucía de la Cruz, la Maria Rodríguez, el Marc Rodríguez, La Lucía Pou i el Martí Andreu han estat els alumnes de 4t d’ESO que enguany han anat a la UPC (Castelldefels) per saber si és possible una colònia humana a Mart.

Els 11 tripulants de MART XXI davant la facultat d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels (UPC)

Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart?” és un programa adreçat a noies i nois de segon cicle d’ ESO amb l’objectiu d’acostar-los a la universitat, despertar l’interès per la ciència i la tecnologia, reforçar la seva motivació i autoestima i contribuir a aconseguir que continuïn l’escolaritat més enllà dels nivells obligatoris.

Es tracta d’un programa en col·laboració amb el Campus del Baix Llobregat, de la Universitat Politècnica de Catalunya (CBLUPC), situat a Castelldefels i que acull la seu de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i  l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

En aquesta edició han participat 108 alumnes de Castelldefels, Viladecans i Sant Vicenç dels Horts. Tots ells s’han distribuït en 9 grups de recerca format per estudiants de cada municipi per resoldre, des d’un determinat àmbit, si seria possible i com, una colònia humana a Mart.

Andrea Márquez (a la dreta) exposant els resultats de la seva recerca en la cloenda del projecte

GRUPS DE TREBALL DELS PROJECTES:

  • Grup 1: Llançament, navegació i aterratge al planeta Mart
  • Grup 2: Grup de Comunicacions dins la colònia i amb la base a la terra
  • Grup 3: Sistemes de producció i consum d’energia
  • Grup 4: Monitoratge i control de la colònia
  • Grup 5: Producció dels aliments i matèries primeres d’origen animal i vegetal per la subsistència de la colònia
  • Grup 6 : Condicions climàtiques, suport vital i reciclatge de residus
  • Grup 7: Obtenció, distribució i consum d’aigua
  • Grup 8: Robòtica
  • Grup 9: Disseny i construcció i disseny de la colònia

En la cloenda d’aquest dimarts, 28 de gener, els alumnes han explicat a un auditori ple d’assistents quines han estat les conclusions a què ha arribat cada grup de treball. Seguidament han parlat Patricia Higueras, regidora d’Educació de Sant Vicenç dels Horts, així com Jordi Maresma i Gisela Navarro, regidors també d’educació a l’Ajuntament de Castelldefels l’un, i del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Viladecans l’altra. Gisela Navarro ha comentat que “Després de 12 edicions investigant sobre la viabilitat d’una colònia humana a Mart, demanarem que n’estableixin una per als joves del Baix Llobregat!”.

Patricia Higueras (SVH), Jordi Maresma (Castelldefels) i Gisela Navarro (Viladecans) en la cloenda del programa Mart XXI

Per la seva banda, José Yúfera, delegat del Rector al Campus del Baix Llobregat UPC, Jordi Gutiérrez, astrofísic professor i investigador de la UPC i Jordi Plana, gerent de Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona, han fer les seves respectives valoracions sobre el projecte MART XXI. Tots tres coincideixen en la necessitat de seguir-lo duent a terme a fi de promoure vocacions científiques i tecnològiques entre els adolescents.

Jordi Gutiérrez, astrofísic professor i investigador de la UPC, José Yúfera, delegat del Rector al Campus del Baix Llobregat UPC, i Jordi Plana, gerent de Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona.

Un any més, doncs, corroborem que aquest és un un projecte útil, engrescador i que apropa la ciència i la tecnologia als alumnes de 4t d’ESO en un moment en què han de prendre una gran decisió.

ENHORABONA TRIPULANTS!

Tots els participants a MART XXI amb les autoritats de les administracions i de les facultats i les famílies.