Actualitat

Els alumnes de 4t d’ESO aporten el seu gra de sorra contra el càncer infantil

A Espanya, 1.006 nens i nenes de 0 a 14 anys emmalalteixen de càncer cada any. Són dades de 2018 de l’Observatori del Càncer AECC i del Registre nacional de Tumors Infantils (RNTI). S’hi pot fer alguna cosa? A 4t d’ESO fem candeles.

Clica per veure totes les fotos

El dos darrers cursos, hem tingut ocasió de rebre mares de la Fundació Polseres Candela que han compartir amb els alumnes de 4t d’ESO la seva experiència amb el càncer d’algun dels seus fills. Per als alumnes de 4t és un testimoni dur però també rebut amb agraïment. Hi ha temes dels quals no en parlem mai, com ara la mort i la malaltia, i tenir ocasió de fer-ho resulta alliberador.

Per això, aquest curs hem decidit repetir l’experiència i avui, des de les 9h del matí fins les 13,30h, els nois i noies de 4t han pogut escoltar de primera mà el testimoni de la Sílvia i el seu fill, el Diego, que gràcies a Déu i al tractament se’n va sortir d’un sarcoma d’ewing que li afectava sobretot un braç i v ara fa vida normal.

Què són les candeles?

Després del testimoni de la Sílvia i de la xerrada que ens ha ofert sobre la Fundació, s’han distribuït per grups per aprendre a fer candeles.

Les candeles són senzillament polseres per vendre. Aquesta iniciativa la van iniciar l’any 2013 dues amigues d’una nena malalta de leucèmia, la Candela. Per omplir les llargues hores que passava a l’hospital, una voluntària li va ensenyar a fer polseres amb fils de colors. Aviat, dues amigues seves, la Mariona i la Daniela, van decidir donar-los el nom de CANDELA a las polseres i van tenir la idea de muntar una parada al seu poble a fi de recaptar diners per a la investigació del càncer infantil.

Aquest càncer és molt diferent del càncer en adults, ja que presenta molta més casuística, afecten a poca població i, per tant, allò que funciona contra un no funciona contra a un altre. D’aquí que entri en el sac de les malalties rares, a les quals se’ls destinen molt pocs recursos.

La iniciativa de les polseres va ser tot un èxit i aviat s’hi van implicar els seus amics i familiars. I així, a poc a poc, moltes altres famílies de la 8a planta d’onco-hematologia s’hi van anar sumant, convençudes que la recerca és una via d’esperança per tractar el càncer infantil, i l’eina imprescindible per a un millor diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients.

Amb l’objectiu de contribuir amb un petit granet de sorra en la iniciativa Polseres Candela, hem dedicat la resta del matí a teixir polseres amb les mares voluntàries que ens han visitat. Els nois i noies s’hi han bolcat de ple. Alguns n’han fet una, altres n’han fet dos, i altres mitja dotzena! Al final del matí n’hi havia més de 200!

Molts dels alumnes s’han mostrat molt motivats i alguns preguntaven si era possible fer-ne més pel seu compte o com comprar-ne alguna. La botiga solidària que cada any es munta al hall de l’auditori serà una bona ocasió per comprar-ne, ja que cada Nadal, en col·laboració amb la Fundació, es posen polseres candela a la venda i tothom qui vulgui en pot comprar i així contribuir a la recerca sobre el càncer infantil.