Actualitat

Iniciem la celebració dels 125 anys de presència Salesiana a Sant Vicenç dels Horts [VIDEO]

Els alumnes de l’escola pinten un mural de 50 metres per donar el tret de sortida a la celebració dels 125 anys de presència Salesiana al municipi i també dels 50 anys de la inauguració del centre educatiu!


Vídeo celebratiu del 125è aniversari de la presència Salesiana a Sant Vicenç dels Horts

Aquest any 2019 estem de celebració! Tant la parròquia de Sant Antoni de Pàdua com l’escola fem 50 anys, però la presència salesiana es remunta al 19 de juliol de 1895, és a dir, ara fa 125 anys!

Llavors Sant Vicenç dels Horts era molt diferent i reunia les condicions ideals per esdevenir un noviciat per a nois que volguessin ser salesians. En una carta del 19 de juliol de 1895 de don Felipe Rinaldi, el superior de les cases salesianes d’Espanya que havia estat un dels nens de Don Bosco, diu “Gràcies a Déu, hem formalitzat l’escriptura de compra de la casa del noviciat i, a més, hem pagat”. El nom de la casa el va donar a escollir a l’aleshores Rector Major de la congregació don Miguel Rua. “Bategi-la vostè amb un nom, que pot ser Oratori del Sagrat Cor de Jesús, o Seminari Salesià, o qualsevol altre que li sembli bé”. Don Rua va triar el primer nom.

Sant Vicenç dels Horts 1910 (arxiu Miquel Siñol)
Can Font 1900, amb un grup de salesians

D’aleshores ençà, la història dels Salesians i la de Sant Vicenç han anat de la mà, especialment a partir dels anys 40 quan es va produir el creixement desfermat dels barris de la Guàrdia i la Vinyala. Aquella situació social va fer que tant les Salesianes com els Salesians de Rocafort, que estaven vinculats a la casa de Sant Vicenç, emprenguessin iniciatives educatives i d’atenció social.

D’aquesta nova missió i per la sensibilitat educativa tant de la línia masculina com femenina de la congregació salesiana, van néixer diferents iniciatives com, per exemple, les “escuelitas” 1956, que més tard van ser donades a la fundació IRIS.

La Vinyala 1970
Les Escuelitas

L’any 1964, l’Associació Catòlica de Pares de Família (ACPF) de Sant Vicenç dels Horts, fundada el 19 d’abril de 1959 gràcies a l’impuls del sacerdot salesià Esteve Casals, va posar en marxa el Col·legi-Acadèmia Sant Vicenç que, el 1996 es va convertir en el Col·legi Sant Vicenç actual.

Per la seva banda, el 1965, les Salesianes (Filles de Maria Auxiliadora), van començar a freqüentar la “guarderia” dels albergs (casetes provisionals que desapareixerien per la construcció dels blocs del barri de la Vinyala) i l’ermita de Sant Antoni. En ambdós llocs hi duien a terme activitats per a nens i ancians, era un esplai que obria les portes i els braços cada diumenge. A partir de l’any 1975, les Salesianes es van instal·lar al barri de La Guardia i van tirar endavant la “Casa del niño” i el “Centro Amigos” el 1979, i el Col·lectiu de Cultura Popular des de 1982.

Vista, a la dreta, del primer pavelló d’aules de l’escola de Formació Professional Salesians Sant Vicenç dels Horts i a l’esquerra la construcció del 2n pavelló, 1970

Finalment, a l’estiu de 1968, va obrir les portes l’Escola de Formació Professional, la nostra escola. Aquell mateix any, també es va consagrar la Parròquia de Sant Antòni de Pàdua que, després de la marxa de mossèn Manel Garcia, l’Arxidiòcesi de Barcelona va encarregar als salesians que n’assumissin la responsabilitat.

Han passat 50 anys, i en aquest temps també han canviat moltes coses: l’escola ha crescut, se n’ha obert l’ESO i el Batxillerat, la direcció l’han assumida laics, la comunitat ha anat a viure a la casa de Sant Boi… però el carisma de Don Bosco, que els primers salesians van portar a Sant Vicenç dels Horts ara fa 125 anys, segueix ben viu.

Avui, l’escola segueix prioritzant els més necessitats sensible a les dificultats socials del municipi, segueix apostant per una formació de qualitat i per un seguiment proper i atent a les necessitats de cada jove. Segueix sent una casa oberta a tot el municipi i a tota la comarca, una casa que té clar quins són els seus fonaments i que no vol que ningú quedi fora de l’abraçada de Jesús que, a través de Don Bosco, ens fa ara i aquí a cadascú dels qui formem la seva família vicentina.

PER MOLTS ANYS A TOTHOM!

pintant el mur de commemoració dels 125 anys de presència salesiana a Sant Vicenç dels Horts (juny de 2019)