Actualitat

Arnau Medina, Pau Marcer i Joan Martin queden finalistes en el 10è Concurs de Prototips SIEMENS

Un equip d'alumnes de 2n d'Automatització i Robòtica industrial de Salesians Sant Vicenç dels Horts ha quedat finalista a la 10 finalistes 10è Concurs de Prototips SIEMENS amb el projecte “Gestión inteligente de un almacenaje auto-configurable”.

Aquest projecte liderat pel professor Xavier Busquet consisteix en l’automatització d’un magatzem intel·ligent de tres dimensions, dotat d’un sistema d’ordenament caòtic, tenint en compte les caducitats dels productes que emmagatzema. A més, gràcies a un sistema de traçabilitat, es pot saber en qualsevol moment la posició de qualsevol dels productes. Finalment, la maqueta es troba connectada al núvol per a poder-ne supervisar de forma remota l’ocupació i obtenir estadístiques d’ús.

De tots els projectes presentats i valorats per un jurat tècnic format per personal aliè a la multinacional, només van passar a la fase de votació online les deu millor propostes. I el passat 18 de juny, en un acte oficial a Madrid es van donar a conèixer els guanyadors:

  • 1r premi: IP Salesiana – Huerto automatizado 4.0
  • 2n premi: Institut Alt Penedès – Cuadros eléctricos 4.0
  • 3r premi: CIFP Nicolás Larburu LHII – Almacén automatizado de herramientas y repuestos
  • 4t premi: Mondraogn Goi Eskola Politeknikoa – Clasificadora de productos

La resta de projectes finalistes han estat:

  • Salesians Sant Vicenç dels Horts – Gestión inteligente de un almacenaje auto-configurable (Fitxa Tècnica del prototipus)
  • CIP Virgen del Camino – Formación mecatrónica hacia la industria 4.0
  • Salesianos Atocha – SARS
  • IES Luís de Lucena – Seguridad 4.0
  • IES Zapatón – La almazara en su mesa
  • Salesianos Pamplona – Automatización de célula flexible para proceso de ensamblaje destinado a fabricación de motores eléctricos

Tant els premis dels guanyadors com dels finalistes han consistit en la dotació de material tant per al centre educatiu com per als alumnes participants.

El Concurs de Prototips i la Indústria 4.0

La divisió de Digital Factory de la multinacional alemanya Siemens organitza des de fa una dècada un concurs de prototips en l’àmbit de l’automatització, amb l’objectiu de promoure la innovació i professionalitat dels alumnes universitaris i de formació professional, així com d’incentivar l’estudi de la digitalització industrial en l’àmbit acadèmic, un dels pilars de la Indústria 4.0.

La Indústria 4.0 engloba les diferents estratègies per a dotar les fàbriques d’intel·ligència (smart factories), a fi que les fàbriques del futur s’adaptin més a les necessitats i els processos de producció, assignant els recursos d’una manera més eficaç.

La valoració que se’n fa d’aquesta iniciativa ha estat molt positiva, ja que ha estat un gran al·licient per introduir professors i alumnes del centre en el món de l’Internet de les Coses i la Indústria 4.0.