l'Albert Martin de 2n de batxillerat tecnològic obté la medalla de plata a la fase estatal de les XXIX Olimpíades de Física que s'han celebrat a Valladolid del 13 al 16 d'abril!

Has estat a Valladolid del 13 al 16 d'abril. Realment és tant llarg el campionat?

No. Dels quatre dies, vam estar fent física només dissabte. El divendres ens van reunir tots a l'Hotel Olid i ens van dir que anés com anés la olimpíada que ens tinguéssim per premiats i que el més important era participar.

També ens van recordar el funcionament de l'olimpíada, horaris, tot.

Quants éreu?

Uns 140 participants. Després de la recepció ja vam anar a l'hotel a sopar i a dormir.

I l'endemà, dissabte, com va anar la cosa?

El dia estava estructurat en dues proves a realitzar. Una al matí i una altra a la tarda.

Al matí vam fer la prova experimental, en la qual calia trobar l'índex de refracció en un arc iris produït pel pas de la llum a través d'un prisma. En aquest tipus de problemes es juga amb marges d'error que cal calcular i té molt de pes l'estadística. Vam estar-hi 3h.

A la tarda vam fer la prova teòrica que consistia en 4 problemes. Normalment eren 3 però en ocasió de la mort de Stephen Hawkin se'n va afegir un altre basat en les seves teories.

Els problemes giren en torn d'un eix temàtic, per exemple, l'excalèstric, un làser, el primer generador elèctric… i cal resoldre una sèrie de problemes interconnectats. Aquesta prova ens va suposar quatre hores de càlculs.

I en acabar el dia, estaves satisfet? Bones vibracions?

No. Comentant-ho amb altres companys ningú estava massa segur de com li havia anat.

I què vau fer diumenge?

Diumenge ens van portar de turisme per Peñafiel i Valladolid. A mi, la veritat, és que no m’interessava massa però, va estar bé per fer coneixença amb altres participants i comentar la jugada.

Mentre érem passejant pels volts de Valladolid suposem que el jurat es va passar el dia corregint les nostres proves.

I arribem al dilluns

Sí. Dilluns era el dia de donar a conèixer els resultats i de lliurar les medalles i altres mencions.

Els 10 primers s’enduien la medalla d’or, els 20 següents la de plata i els 30 següents la de bronze. A més es van fer moltes mencions d’honor de manera que el 67% dels participants s’emportessin algun tipus de premi.

Què vas sentir en sentir el teu nom entre les 20 medalles de plata?

Com que em pensava que m'havia anat malament i es van saltar el meu cognom en les mencions d'honor ja em pensava que formava part del 33% que se’n tornaria a casa amb les mans buides. Tenia esperança que potser hagués obtingut la de bronze, però van dir els bronzes i tampoc em van anomenar.

Per això, quan van dir el meu nom entre els guanyadors de la de plata em va sorprendre, perquè parlant amb la gent molts comentaven que ho havien contestat tot però jo no. I al final va resultar que en el primer dels problemes teòrics vaig obtenir la millor puntuació de tots els concursants.

Així d'entrada em va fer molta il·lusió. Després hi ha alguna cosa que no em quadra però en fi, estic satisfet de com ha anat.

La medalla de plata t'obre les portes a participar en alguna fase internacional?

No. Els 9 primers classificats sí. del 1r al 5è van a la fase internacional, i del 6è al 9è a la iberoamericana. 

Te’n tornes a casa amb noves amistats?

Sí. Sobretot amb els qui veníem de Barcelona en el mateix vol. Hem fet un grup de WhatsApp i, com que molts tenim previst fer la mateixa carrera, suposo que l'any que ve ens veurem per la universitat.