Actualitat

Ens visita Cristóbal López, inspector provincial

Salesians Sant Vicenç dels Horts forma part de la Inspectoria Maria Auxiliadora, una de les dues províncies en què es divideix la presència dels Salesians a Espanya. Avui hem rebut la visita del nostre pare provincial. Per què? T'ho expliquem!


 

Qui és Cristóbal López?

Quan fa tres anys es van unificar diferents províncies salesianes espanyoles en dues grans províncies, el rector major dels Salesians de tot el món, Ángel Fernández Artime, va haver de nomenar els inspectors provincials d'aquestes noves realitats. Així va ser que el 21 d'abril de 2014 Cristóbal López Romero va acceptar la missió de ser el pare espiritual de totes les presències salesianes del sud i l'est d'Espanya que de llavors en endavant rebria el nom d'Inspectoria Maria Auxiliadora. De manera que, a dia d'avui, Salesians Sant Vicenç dels Horts forma part d'aquesta nova i gran família.

Per què ens ha vingut a veure?

Des del setembre fins al maig, tant Cristóbal com diversos representants del consell provincial, recorren la geografia de la Inspectoria com a part d'un procés d'acompanyament i trobada amb totes les cases salesianes. En un inici, les visites canòniques, que es diuen, estaven destinadas a les presències amb comunitat salesiana; però d'ençà del naixement de la Inspectoría María Auxiliadora, s'ha anat buscant la manera d'anar més enllà de les 54 comunitats que la formen per fer-se també a les plataformes educatives socials, a les fundacions, les escoles, a tot arreu.

Les primeres cases que Cristóbal ha visitat aquest curs han estat Córdoba, Montilla, Palma del Río, Morón, Utrera, Alcoi i Burriana. Per altra banda, Ángel Asurmendi, vicari inspectorial, ja ha anat a veure les comunitats del Tibidabo, Ciutat Meridiana, Jaén, La Almunia, Zaragoza, Huesca, Monzón i San José del Valle. 

Aquest novembre, Cristóbal està acompanyant Rocafort, Sant Boi, Sant Viçenç dels Horts, Alacant, Linares, Úbeda i Pozoblanco. Una agenda realment apretada!

Què ens ha dit a Sant Vicenç dels Horts?

A Salesians Sant Vicenç dels Horts, Cristóbal s'ha anat trobant amb diferents àmbits de la casa: la pastoral, la USEE, la FISa, la parròquia… I amb cada un ha mantingut un diàleg sincer sobre punts forts i preocupacions, i per a cada un Cristóbal ha dedicat paraules d'ànim i de crida al compromís.

«En aquesta casa hi ha una salesianitat laica molt potent» ha confessat a l'equip USEE (Unitat de Suport a l'Educació Especial). I és que per a Cristóbal López la presència d'una escola Salesiana té raó de ser en la mesura que aporta quelcom que cap altra escola pot aportar. «És en aquest quelcom que val la pena aprofundir com a educadors. Com? Doncs avançant en els diferents nivells d'identificació amb el projecte educatiu salesià».

Mentre s'adreçava a l'equip FISa (format per aqulls membres de la comunitat educativa que han realitzat o estan realitzant la Formació en la Identitat Salesiana), Cristóbal ha definit aquests nivells d'identificació:

  • «Un pot dir "jo treballo per als salesians" en un pla purament contractual.
  • També un pot dir "jo treballo amb els salesians" en clau de col·laboració.
  • Fent un pas de compromís un pot dir "jo treballo com a salesià, m'implico amb el projecte com a educador"
  • Però a cert nivell un ja diu "jo soc salesià, la proposta salesiana, que és la cristiana, m'ajuda a creixer com a persona i en la fe, forma part de mi i jo d'ella. Ja no és un projecte extern a mi, sinó que coincideix amb mi, amb el que jo soc".

El primer nivell és exigible, els altres tres, però, depenen de la llibertat de cadascú.»

La visita inspectorial ha deixat en tots els equips per on ha passat una sensació agradable. Ens hem sentit reforçats en la nostra tasca, empesos a seguir treballant amb més ganes per a tots els joves, especialment per als més desfavorits.