Actualitat

Capgirem l’escola – HACK THE SCHOOL

Per què els patis han de tenir pistes esportives i prou? Per què les aules han d'estar disposades com ho estan? No hi ha una altra manera d'ordenar l'espai? Salesians Sant Vicenç dels Horts participem en el projecte Hack The School de la Fundació Jaume Bofill per capgirar l'escola!

Dins del procés d'innovació i renovació pedagògia que vam encetar ja fa una mica més d'un any, s'estan obrint diverses vies de transformació. Com amb el cub de Rubick, la nostra idea és aconseguir completar totes les cares d'aquest procés de canvi.

Però, és clar, com tothom sap, per aconseguir completar el cub de Rubbick no pots començar per una cara, i després l'altra, i després l'altra; sinó que cal que les vagis completant de forma simultània. Això vol dir, per conseqüent, que aquest procés implica anar muntant i desmuntant, girant i capgirant, cada costat del cub, cada factor pedagògic de l'escola.

Els espais del centre també eduquen

Una de les cares del cub de la innovació, que en el nostre cas és un DODECAEDRE, és la que afecta els espais de l'escola

Per què els patis han de tenir pistes esportives i prou? Per què les aules han d'estar disposades com ho estan? No hi ha una altra manera d'ordenar l'espai

La Fundació Jaume Bofill ha engegat un programa anomenat Hack The School obert a aquells centres educatius que vulguin fer una aposta clara vers la innovació dels espais educatius a fi que contribueixin a l'aprenentatge i a la convivència.

Salesians Sant Vicenç dels Horts, va presentar candidatura i vam ser seleccionats per participar-hi juntament amb 29 altres centres de tot Catalunya!

  

Al llarg dels propers mesos la Fundació farà un seguiment de les iniciatives que s'emprenguin quant a la renovació dels espais en les escoles paricipants. És el procés de cocreació i prototip, per al qual comptem amb documents d'ajuda i amb un arquitecte especialista que ens aconsella. Però sobretot, comptem amb la comunitat educativa.

El canvi comença en cadascú

El passat dimecres 15 de març en un dinàmic claustre general, tots els docents de l'escola van realitzar un procés de reflexió sobre els espais educatius. Partint d'allò que, quan érem estudiants, ens inspiraven els espais de les nostres escoles, vam projectar com hauríem volgut que fossin. 

Partint d'aquesta base emotiva i del perfil competencial de sortida dels alumnes de la nostra escola, va començar un procés de reflexió en què cadascú, amb els plànos de l'escola a la mà, va pintar aquells espais que creien que funcionaven bé en groc, i aquells espais que creien que tenien moltes possibilitats de millora en blau.

Els docents projecten les sensacions que els produïa estar en els espais de la seva escola quan eren alumnes

Aleshores, pensant en aquest espais pintats de blau, es va demanar als docents de fer propostes concretes i viables de transformació. Al seu torn, totes aquestes propostes van ser dipositades en una urna i, després, representades en forma de post-it en un plànol a gran escala de Salesians Sant Vicenç dels Horts. 

Va ser increïble la quantitat i varietat de propostes que s'han presentat i el compromís i esperança que va generar en el claustre la possibilitat, una mica més real, de fer un gran pas en el procés d'innovació i renovació pedagògica.

L'equip docent enganxa les seves idees de millora dels espais en un plànol a gran escala de l'escola.

Clica la imatge si vols veure totes les fotos de la jornada "Capgirem l'escola" a Salesians Sant Vicenç dels Horts

Aquestes setmanes és el torn dels alumnes. Tant els alumnes d'FP com de l'ESO realitzaran aquestes mateixes dinàmiques, adaptades en cada cas, a fi que també facin les seves propostes des del punt de vista dels estudiants. Al capdevall, tot aquest procés és per a ells! Per tant, és del tot necessari que aportin el seu punt de vista!

Podeu seguir els nostres processos a les xarxes socials a través del hashtag #HackTheSchool