Actualitat

2n de Batxillerat de ruta literària per la Plaça del Diamant i visita al seu refugi antiaeri

La guerra civil espanyola i la Plaça del Diamant; un fet històric i una novel·la. Hi pot haver alguna relació? Els alumnes de 2n de batxillerat han recorregut la resposta amb els seus propis peus.

Plaça del diamant

Alumnes de 2n de batxillerat amb la Colometa a la plaça del Diamant – foto d'Arnau Gelpí

A les classes del tercer pis de l'edifici de Secundària de l'escola, aquests darreres dies es poden escoltar, per una banda, paraules de Mercè Rodoreda a les classes de Català i per una altra banda fets tràgics del 1936 al 1939 a les classes d'Història. Si bé són dues assignatures diferents, hi ha molts punts en comú.  

Amb la sortida que van fer el passat dijous 26 de gener a la tarda alguns alumnes de 2n de Batxillerat  van poder veure in situ aquest elements comuns. 

La sortida començava a la mateixa Plaça del Diamant, en forma de ruta literària pel barri de Gràcia de Barcelona on van poder veure els diferents escenaris de la famosa novel·la de Mercè Rodoreda, i també veure com és avui en dia el barri (un barri modern però ple dels records històrics del que va ser una vila i ara forma part de la ciutat). 

Una part de la novel·la se situa de ple en els anys de la Guerra Civil Espanyola, i és per això que tenia sentit visitar un dels pocs refugis antiareis que es poden visitar a la mateixa Plaça del Diamant.

Del 1936 al 1939 Barcelona va patir bombardejos 2 o 3 cops per setmana i els resultats van ser més de 1.500 morts. Entrar en un refugi antiaeri i imaginar-se, a través de les explicacions d'un magnífic guia, com era la vida en aquella època, va ser tota una experiència. Totalment recomanable. 

Qui vulgui vistiar-lo, els diumenges al matí a les 11 pot fer-ho. Si no, també es poden fer visites concertades. Informa-te'n aquí.

Si vols veure més fotos de la sortida entra a l'àlbum