Actualitat

L’Espai Jove La Capella acull la primera parella lingüística de Catalunya menor d’edat que es troba fora de l’àmbit escolar

Marc Grasa, alumne de 1r de batxillerat de Salesians Sant Vicenç dels Horts, i la Judit de l'Institut Frederic Mompou són la primera parella lingüística formada per menors de 18 anys de Catalunya que es troba fora de l'àmbit escolar. Entrevistem al Marc perquè ens expliqui la seva experiència.

VXL2 (Custom)

Què és una parella lingüística?

És un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català amb fluidesa, que seria jo en el meu cas, i un aprenent, la Judit, que ve de Còrdova, i que vol aprendre a parlar-lo bé.

Quina ha estat la teva motivació per apuntar-te com a voluntari?

La meva professora de llengua catalana, Laia Torras, ens va explicar què era això del voluntariat per la llengua i ho vaig tronbar molt interessant; i com que aquestes setmanes hem estat triant el tema dels treballs de recerca, vaig pensar que seria una bona opció fer-lo sobre això. És a dir, sobre la integració lingüística a Catalunya, que encara m'he de posar a investigar sobre el tema. Tot just hem començat.

I què fa un voluntari per la llengua? 

En el meu cas, cada divendres a la tarda ens trobem a l'Espai Jove la Capella i ens passem una hora jugant a cartes, a jocs de taula, el que sigui, i mentrestant conversem, em pregunta dubtes, li corregeixo coses. Portem només dos divendres i molt bé, "progressa adequadament" wink

Què ha de fer una persona que vol ser voluntari per la llengua i fer de parella lingüística d'algú que vol aprendre a parlar amb fluidesa el català?

Doncs el primer que ha de fer és anar al Servei Local de Català de Sant Vicenç dels Horts i dir que vols ser voluntari per la llengua. Et prendran les dades i segur que amb poc temps t'assignen una parella lingüística, ja que hi ha molta gent que està esperant que se li n'assigni una. Falten voluntaris. 

Així de fàcil?

Així de fàcil.

Com ho valores?

Per ara bé. És cert que fa poc que faig de voluntari per la llengua però preveig que, més enllà del Treball de Recerca, és molt gratificant poder ajudar els altres. Contribuir amb un esforç tan petit, que a més és agradable de fer, a millorar el dia a dia d'una altra persona és genial. 

Jo crec que val la pena que els joves que parlen prou bé en català, no cal ser un Pompoeu Fabra (jo habitualment parlo en castellà a casa i a l'escola) s'haurien de plantejar dedicar una hora de la seva setmana a fer de voluntari per la llengua. És fàcil, és agradable perquè coneixes gent, és divertit i, a més, gratificant.  

VXL (Custom)

Notícia de la pàgina Voluntariat per la Llengua