Actualitat

TALLA L’ESPIRAL DEL BULLYING!

L'assetjament és un dels mals més injustos de la nostra societat. Que uns es considerin amb el dret de poder maltractar algú altre perquè sí, perquè l'altre no és ell, és quelcom a combatre en cos i ànima. 1r d'ESO ho ha treballat i plasmat en una performance. Vols veure-ho?

Tot va començar amb una inquietud: "cal crear una sensibilitat nova envers l'assetjament escolar". A partir d'aquí, dins l'eix tutorial d'habilitats socials i prevenció de la salut, es va dissenyar un conjunt d'activitats enfocades a fer que els nois i noies de 1r d'ESO aprenguessin a identificar casos d'assetjament i a lliutar contra ells.

stop bullying

La seva resposta ha estat impressionant. En la primera sessió van visualitzar el testimoni d'un cas de bullying que va acabar amb el suicidi del noi assetjat. Encara que sembli fort, cal mirar la realitat a la cara i des de tots els angles per poder aprendre'n alguna cosa vertadera. I la veritat és aquesta: que darrera d'una persona que pateix algun tipus d'assetjament (verbal, físic…) no sabem què hi ha, ni ens ho imaginem, o potser no ens ho volem ni imaginar perquè ens faria mal. Preferim pensar "és que s'ho mereix", "segur que alguna cosa ha fet", "És que em va de guais"… Tot d'excuses, fum per no veure amb claredat la realitat. 

Qualsevol persona, en qualsevol moment de la seva vida pot resultar víctima d'un assetjament. Cal ser-ne consciens per desenvolupar una empatia que ens faci realment humans. Cal tenir clar que, en aquests casos, tots hi prenem part vulguem o no: o estàs de part de l'agressor, perquè no denuncies els assetjamentsm, perquè no protegeixes les víctimes o perquè no t'hi fiques; o bé estàs de part de la víctima. Però, en aquest segon cas, l'opció implica per par teva una decisió activa: el compromísstop bullying

"Talla l'espiral del bullying" és el compromís que els alumnes de 1r d'ESO han volgut assumir en primera persona amb la performance que ha servit de conclusió al treball tutorial de les darreres setmanes. "Talla l'espiral del bullying" és el que diu a les pulseres que avui s'han posat, símbol de lluita contra el l'assetjament escolar. "Talla l'espiral del bullying" és el missatge que, des de Salesians Sant Vicenç dels Horts, des de la veu dels nostres alumnes més joves, fem extensiu a tot el món.

ATREVEIX-TE: talla l'espiral del bullying.