Actualitat

R2D2 ens visita! Que la força ens acompanyi!

Avui hem tingut l'honor de rebre la visita d'un dels androides més famosos del món: R2D2. Aquest que veieu a la foto és l'únic d'Espanya que està certificat per la factoria LucasFilm! I darrera la seva fabricació hi ha dues històries de vida corprenedores. 

"Jo sóc fill de la prostitució del barri del Raval de Barcelona" diu Paco Giménez davant la cara d'estupefacció dels alumnes de diferents cicles formatius de l'escola. "Els meus pares em van adoptar. Ells portaven un bar de prostitutes i, aleshores, de tant en tant n'hi havia alguna que quedava embarassada. Doncs bé, per sort, una d'aquestes noies que es va quedar embarassada em va tenir i els amos del bar se'm van quedar".

Paco descriu en trenta minuts la seva vida passant per diferents episodis dels quals n'extreu dues conclusions: La primera: que cal fer tots els possibles per ampliar les possibilitats d'elecció que un té a la vida i, entre aquestes, procurar escollir, si no les bones, les menys dolentes. I la segona: que mirant els qui són més grans que tu pots aprendre lliçons de les conseqüències que reben dels seus actes i, per tant, allunyar-te d'allò que saps que no et farà bé.

P1150257 retoc (Custom)

Les respiracions dels alumnes assistents quasi es contenen, com si s'adonessin que al costat del que ha hagut d'afrontar el Paco, les pròpies dificultats són un granet de sorra. 

En Paco passa la paraula a Josep Carballo que comença dient: "La meva vida és l'oposat a la del Paco. Jo he viscut en un context sa i acomodat, vaig estudiar Telecomunicacions a la universitat i de seguida vaig trobar una bona feina. Em vaig casar i tenir fills però ja llavors tenia un problema greu: era adicte a la feina. Marxava de casa a quarts de set i no tornava fins les nou de la nit. Fins i tot, treballava els caps de setmana i aguantava el ritme a base de cafès. Fins que, un dia, dutxant-me, em vaig adonar que no hi veia. Vaig cridar la meva dona que va venir, però jo no sentia el que deia. Al cap d'unes hores em vaig llevar a l'hospital. Havia tingut un ictus". 

El Josep descriu amb precisió i claredat les conseqüències tant físiques com psíquiques que li va produir l'ictus, entre les quals destaca la baixa laboral definitiva que el va allunyar de la seva activitat vital principal: la feina. Tocar fons va ser l'única cosa que el va fer adonar amb el temps que s'estava perdent la vida. La seva i la dels seus fills. "Vaig replantejar-m'ho tot" i també va trobar un hobby en què ocupar les seves hores lliures: construir un R2D2 a escala. 

P1150258 retoc (Custom)

Especialment els alumnes d'Automatització i Robòtica al·lucinen quan els explica els components que va utilitzar per desenvolupar la unitat. I tots deixen anar un "oh" quan Josep acciona el comandament i l'androide comença a moure's i a girar el cap mentre emet els seus sons característics. 

Perquè veure l'únic R2D2 certificat a Espanya és genial, però encara és més impressionant escoltar el testimoni de vida que hi ha darrera la seva construcció. Precisament gràcies a l'R2D2, el Paco i el Josep es van conèixer i van fer-se amics. Una amistat que és un miracle.

P1150267 retoc (Custom)