Actualitat

Roger Macías ens explica com li va anar el “Taller de física de partícules” a la UB

El passat divendres 26 de febrer un alumne de primer de batxillerat tecnològic, en Roger Macías, va assistir a un taller de la Universitat de Barcelona anomenat: Taller de física de partícules. En aquesta entrevista descobrim com li va anar i què va aprendre.

 Roger montatge

En què va consistir la Jornada a la UB?

Per començar, el taller era una iniciació a la física de partícules.

Primer de tot vam fer una sèrie de xerrades, una d'introducció a la física de partícules, que va ser la més llarga; una altra que tractava sobre els sistemes de detecció de partícules i els grans aparells detectors; una tercera xerrada a càrrec del Degà de la facultat de Física de la Universitat de Barcelona; i, finalment, vam fer una sessió pràctica on vam fer de científics del CERN (Conseil Eurpéen pour la Recherche Nucléaire) i vam analitzar una sèrie de dades recollides pel Gran Col·lisionador d'Hadrons.

Què vas aprendre que desconeixies?

Bé, la física de partícules sempre m'ha agradat, i hi ha bona part dels continguts que ja coneixia, però van donar molts continguts que eren desconeguts per mi. Vaig descobrir la taula periòdica dels físics (què és diferent a la dels químics), vaig aprendre diversos noms de partícules subatòmiques i moltes característiques del LHCb, l'experiment del CERN que vam estar treballant. A més, em vaig aprendre molts acudits sobre físics, aprofitant el moment a la Universitat…

Què és el que més et va sorprendre?

Bé, és difícil escollir, ja que tota la universitat en si i les activitats realitzades van ser impressionants; però si hagués d'escollir, diria que el més impressionant va ser la xerrada inicial, en què ens van fer preguntes i vam poder participar de forma activa. Va ser molt interessant.

Et va servir de cara als teus estudis actuals?

Bé, pels actuals d'ara mateix, no; però per un futur molt proper, que vindria a ser 2n de Batxillerat, sí. La física de partícules és una unitat de la matèria de Física de l’any que ve, i jo ja tinc tots els apunts ben guardats, així que sóc ben afortunat.

I pels futurs? Què vols estudiar?

Pels futurs no em serveix gaire… Té un punt d’utilitat, però és més aviat petit. Vaig participar a aquest taller més que res per la il·lusió que em provocava anar un dia sol a la Universitat i més encara a un taller de física que, sens dubte és l’assignatura que més m’agrada del Batxillerat que curso actualment. Quan acabi el Batxillerat estudiaré Enginyeria Aeroespacial. Sempre m’ha agradat molt l’espai i el meu somni més gran és poder viatjar-hi. Els coets i les naus em tornen boig. La nota de tall és alta, però estic lluitant per arribar-hi.

Finalment m’agradaria agrair al meu professor de física, Sergi Moreno que em parlés sobre el taller i m’animés a inscriure-m'hi així, així com la confiança que va dipositar en mi a l'hora de comptar emb mi com a representació de l’escola i les facilitats que m'ha donat en aquest sentit.

Roger Macias taller fisica ub 1

Per a més informació sobre aquest taller, entreu en aquest enllaç: Taller de Partícules UB