Actualitat

ESO – Una nova tripulació de 4t d’ESO viatja a MART XXI

Es consolida MART XXI com una de les activitats colaboratives comarcals estrella de cada curs. Enguany, 14 tripulants de 4t d'ESO de la nostra escola estudien la viabilitat d'una colònia humana a Mart a la UPC.

Oriol Moreno, Eduard Puga, Albert Capdevila, Mireia López, Mercè Núñez, Laia Devesa, Outman Zirigui, Joel López, Òscar Lázaro, Marc Àguila, Gerard Vélez, Mar Bosch, Elias Jamhour i Olga Catalán són els afortunats que aquest curs han estat enviats com a representants de l'escola a Mart XXI. 

MartXXI-tripulacio-Custom

Durant 5 sessions de tot un matí al Campus Baix Llobregat de la Universitat Politècnca de Catalunya (UPC), de manera pràctica i interdisciplinària, els nostres alumnes, juntament amb altres d'altres instituts del Baix Llobregat, analitzaran la viabilitat d’una colònia humana al planeta Mart, amb la ciència i el treball en equip com a fil conductor.

L’alumnat s’incorporarà a un dels 9 grups de treball de 10 persones, creats per desenvolupar l’estudi d’un àmbit de coneixement vital per l’èxit de la missió:

  • Grup 1: Llançament, navegació i aterratge
  • Grup 2: Grup de comunicacions dins la colònia i amb la base a la terra
  • Grup 3: Sistemes de producció i consum d’energia
  • Grup 4: Monitoratge i control de la colònia
  • Grup 5: Producció dels aliments i matèries primeres d’origen animal i vegetal per la subsistència de la colònia
  • Grup 6: Condicions climàtiques, suport vital i reciclatge de residus
  • Grup 7: Obtenció, distribució i consum de l’aigua
  • Grup 8: Robòtica
  • Grup 9: Disseny i construcció de la colònia

Cadascun dels grups està coordinat per personal de la UPC, investigadores i investigadors amb una sòlida preparació, especialistes en aquell àmbit de coneixement i prou joves com per esdevenir fàcilment un referent personal pels nois i noies. En la descripció del projecte, la UPC explica que compta amb una coordinació científica que assegura la qualitat dels continguts impartits, a càrrec de professorat sènior. I també es cerca una important presència de dones investigadores a les coordinacions de grup, per incentivar els referents femenins.

Enguany Mart XXI compta, a més, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un dels instituts de recerca més prestigiosos del nostre país.

Esperem que tot plegat sigui una experiència enriquidora i ajudi als alumnes participant a aclarir la seva orientació acadèmica, ja sigui en un futur immediat com a llarg termini.

En aquest àlbum anirem penjan-hi les fotos que ens arribin de les diferents sessions de treball.