Dijous passat es va dur a terme el lliurament dels premis del concurs literari de Catalunya "Ficcions", que celebra la seva 8a edició amb una participació espectacular: 3.204 equips! L'Olga i la Mar han quedat entre els 98 finalistes. Elles mateixes ens expliquen l'experiència.

wpid-20160519_184507-01.jpeg

L'equip MAROLGA, format per la Mar Bosch i l'Olga Catalán, alumnes de 4rt d'ESO de Salesians Sant Vicenç dels Horts, han participat enguany de la 8a edició del "FICCIONS", un concurs que vol fer de la creació literària un joc. 

I en què consisteix el joc?

OLGA: Et donen cinc principis a triar extrets de cinc novel·les i cada equip ha d'elaborar tres capítols que en siguin la continuació. Hi ha un termini per lliurar el primer capítol, un altre termini per al segon i un altre per al tercer. 

MAR: I cada capítol ha de tenir una extensió entre 3.000 i 9.000 caràcters. 

Caram, què acotat! Què us va motivar a participar i formar equip entre vosaltres?

(Es miren de reüll i riuen) Home… el premi! un iPhone! que no és poc! 

M: Bé, també és cert que sempre que hem fet treballs en equip l'Olga i jo ens han sortit bé i com que la dificultat era alta, entre les dues seria més fàcil tenir idees…

O: Sí, perquè no era, com en altres concursos literaris, fer un text i ja està. S'havien de fer tres capítols, hi havia els terminis… juntes teníem més possibilitats de fer una bona hostòria.

Per què vau triar "La noia del tren" de Laura Hawkins com a principi de la vostra creació literària? 

O: Els altres inicis no ens inspiraven gaire. Quan vam llegir el principi de "La noia del tren", en canvi, ens va venir un munt d'idees. Oferia més possibilitats.

M: Els altres ho deixaven massa obert o massa tancat. 

Com vau decidir anar desenvolupant la ficció?

M: El primer capítol va sortir sense massa dificultat i ens va donar peu al segon capítol en què les decisions que havíem de prendre començaven a donar-nos problemes.

O: Vam introduir un personatge, en Tom, que, si us ho llegiu, en el segon capítol agafa molt de pes i és molt inquietant perquè no saps què pretén.

M: I el tercer capítol va ser el més difícil de fer. El desenllaç sempre costa, perquè no volíem que fos el típic final de "i en despertar-se, tot havia estat un somni", ni tampoc un "final feliz".

O: Ens vam decidir per un final que creiem que tanca prou bé la història, deixant-la una mica oberta… de fet, quan ho vam llegir tots tres capítols seguits em vaig adonar que és d'aquells finals que no suporto! Però li anava perfecte a la nostra ficció. 

CLICA AQUÍ SI VOLS LLEGIR ELS TRES CAPÍTOLS QUE HAN CREAT LA MAR I L'OLGA

Us ha agradat particiar al "Ficcions"? Què us sembla aquesta modalitat de concurs?

O: L'experiència és xula. És un concurs diferent i això motiva. També estressa, perquè els terminis arribaven i havíem de córrer. I fer un text entre 3.000 i 9.000 caràcters et limita.

M: I també, a nosaltres que estem fent l'itinerari científic de 4t d'ESO, ens servia de vàlvula d'escapament. Quan estàvem fartes de tantes fórmules de física i taules periòdiques això era l'excusa perfecte per volar i fer alguna cosa més creativa.

Us ha sigut difícil? el recomanaríeu?

O: La dificultat te la poses una mica tu mateixa. No és difícil però si és un repte. 

M: De fet, l'any que ve, qui sap si ens hi tornem a presentar? Com que no hem guanyat, no ens ha tocat l'iPhone i ens hem quedat una mica amb les ganes… 

O: Val la pena!

Gràcies Olga i Mar. Enhorabona per haver estat seleccionades entre tants participants i us animem a seguir explorant el vostre vessant creatiu!

Mar i Olga finalistes (Custom)