Es consolida MART XXI com una de les activitats colaboratives comarcals estrella de cada curs. Enguany, 14 tripulants de 4t d'ESO de la nostra escola estudien la viabilitat d'una colònia humana a Mart a la UPC.

Oriol Moreno, Eduard Puga, Albert Capdevila, Mireia López, Mercè Núñez, Laia Devesa, Outman Zirigui, Joel López, Òscar Lázaro, Marc Àguila, Gerard Vélez, Mar Bosch, Elias Jamhour i Olga Catalán són els afortunats que aquest curs han estat enviats com a representants de l'escola a Mart XXI. 

MartXXI-tripulacio-Custom

Durant 5 sessions de tot un matí al Campus Baix Llobregat de la Universitat Politècnca de Catalunya (UPC), de manera pràctica i interdisciplinària, els nostres alumnes, juntament amb altres d'altres instituts del Baix Llobregat, analitzaran la viabilitat d’una colònia humana al planeta Mart, amb la ciència i el treball en equip com a fil conductor.

L’alumnat s’incorporarà a un dels 9 grups de treball de 10 persones, creats per desenvolupar l’estudi d’un àmbit de coneixement vital per l’èxit de la missió:

  • Grup 1: Llançament, navegació i aterratge
  • Grup 2: Grup de comunicacions dins la colònia i amb la base a la terra
  • Grup 3: Sistemes de producció i consum d’energia
  • Grup 4: Monitoratge i control de la colònia
  • Grup 5: Producció dels aliments i matèries primeres d’origen animal i vegetal per la subsistència de la colònia
  • Grup 6: Condicions climàtiques, suport vital i reciclatge de residus
  • Grup 7: Obtenció, distribució i consum de l’aigua
  • Grup 8: Robòtica
  • Grup 9: Disseny i construcció de la colònia

Cadascun dels grups està coordinat per personal de la UPC, investigadores i investigadors amb una sòlida preparació, especialistes en aquell àmbit de coneixement i prou joves com per esdevenir fàcilment un referent personal pels nois i noies. En la descripció del projecte, la UPC explica que compta amb una coordinació científica que assegura la qualitat dels continguts impartits, a càrrec de professorat sènior. I també es cerca una important presència de dones investigadores a les coordinacions de grup, per incentivar els referents femenins.

Enguany Mart XXI compta, a més, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un dels instituts de recerca més prestigiosos del nostre país.

Esperem que tot plegat sigui una experiència enriquidora i ajudi als alumnes participant a aclarir la seva orientació acadèmica, ja sigui en un futur immediat com a llarg termini.

En aquest àlbum anirem penjan-hi les fotos que ens arribin de les diferents sessions de treball.